CDA pleit voor soepele overgang Europees landbouwbeleid

Boeren hebben behoefte aan een soepele overgangsoplossing bij het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in de Europese Unie. Dat benadrukt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

CDA+pleit+voor+soepele+overgang+Europees+landbouwbeleid
© Europese Unie

Het Europees Parlement heeft deze week haar voorstellen voor overgangswetgeving over het GLB en landbouwsubsidies met 549 stemmen voor en 124 stemmen tegen bekrachtigd en haar positie rechtstreeks voor definitieve onderhandelingen doorgestuurd aan de lidstaten en de Europese Commissie. Een ultieme gezamenlijke poging van parlementariërs uit de groene en extreemrechtse fracties om de onderhandelingen te frustreren, strandde vrijdag.

'We hebben een zo soepel en kort mogelijke overgangsperiode nodig. We moeten er nu juist voor zorgen dat deze overgangswetgeving boeren de financiële en rechtszekerheid biedt die ze nodig hebben, zeker gezien de huidige coronacrisis in de sector', onderstreept Schreijer-Pierik.


Garanderen

De wetgeving, waarover al op 27 april werd gestemd in de landbouwcommissie van het Europees Parlement, moet een soepele overgang garanderen tussen de op 31 december 2020 aflopende bestaande wetgeving voor de land- en tuinbouw in de Europese Unie en het tijdstip waarop het nieuwe, hervormde GLB in werking zal treden.

Over het nieuwe GLB wordt nog steeds onderhandeld tussen politieke fracties in Brussel. Het is onduidelijk wanneer de onderhandelingen over nieuwe GLB-wetgeving zijn afgerond. Het nieuwe beleid over landbouwsubsidies en -voorschriften zal in elk geval niet op 1 januari 2021, zoals enkele jaren geleden voorzien, van kracht worden.


Wettelijk kader

De overgangsverordening zal vanaf 2021 voor één of twee jaar tot het jaar 2022 of 2023 een wettelijk kader scheppen, totdat het nieuwe GLB van de Europese Unie volledig in werking treedt.

'De EVP-fractie wil een extra tussentijdse minihervorming vermijden. Dit zou het GLB voor boeren en tuinders volgend jaar onnodig complexer maken. De inzet is om de bestaande wetgeving en subsidieniveaus zoveel mogelijk te verlengen. We willen duidelijkheid bieden voor een korte overgangsfase van maximaal twee jaar', zegt Schreijer.


Politieke onvermogen

'Boeren en tuinders mogen niet worden gestraft voor het politieke onvermogen van de lidstaten om het volgende meerjarig financieel kader (2021-2027) goed te keuren of een akkoord te sluiten over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid tot 2027', vindt de CDA-Europarlementariër.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer