Koeien+tijdelijk+in+openlucht+vanwege+verbouwing
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Koeien tijdelijk in openlucht vanwege verbouwing

Bij maatschap De Boer in het Friese Tirns liggen de koeien rustig in de buitenlucht, onder het geraamte van de volledig nieuwe overkapping van de stal. Het gaat om een uitbreiding in fases, waarbij in het oude gedeelte het melken gewoon doorgaat.

'Dat vraagt voor ons als bouwbedrijf aanpassingen', legt commercieel directeur Gerben Land van Hollema Bouw in Surhuisterveen uit. 'Elke uitbreiding of nieuwbouw is uniek. In deze situatie moeten de koeien hoe dan ook twee keer per dag worden gemolken. Dat gaat voor op het beton storten.'

De bestaande stal van maatschap De Boer wordt uitgebreid tot 102 bij 42 meter en biedt plaats aan driehonderd melkkoeien.


Vijf melkrobots

In de nieuwbouw komen vijf melkrobots. Een deel van de oude ligboxenstal is gesloopt. Een deel van de oude stal blijft staan, maar ook hier komen bredere ligboxen en er wordt een emissiearme ECO-vloer van Anders Beton in gelegd.

De oude stal was van 2003 en volgens melkveehouder Gerben de Boer aan vervanging toe. 'Met de nieuwe stal zijn we klaar voor de toekomst. Alle processen worden geautomatiseerd, zoals het automatisch instrooien van de boxen. Daarvoor gebruiken we biobedding.'


Stikstofcrisis

Volgens Land zijn er nu niet veel vergelijkbare projecten. 'Vanwege de stikstofcrisis ligt de vergunningverlening stil. We hebben nu veel meer kleinere interne verbouwingen, bijvoorbeeld voor verbetering van het koecomfort.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer