Brabant+moet+varkensstal+heroverwegen
Nieuws
© Jasper Schel

Brabant moet varkensstal heroverwegen

Provincie Noord-Brabant moet opnieuw beslissen over een varkenshouderij met een verhoogde stikstofuitstoot vlakbij natuurgebied Krammer-Volkerak.

Dat besliste de rechtbank Oost-Brabant vrijdag, omdat de provinciale toestemming voor de uitstoot van iets meer stikstof was gebaseerd op de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). In mei van dit jaar werd bekend dat de PAS niet meer mag worden gebruikt als basis voor toestemming voor dit soort vergunningen, stelde de rechter.

Dat wil volgens diezelfde rechter niet zeggen dat helemaal niets meer kan. De rechtbank geeft de provincie daarom de kans om in deze procedure opnieuw te beslissen over de aanvraag. Dit omdat de varkenshouderij in kwestie al enige tijd in werking is en omdat zij een aanvraag heeft gedaan voor saldering met stikstofuitstoot van een ander bedrijf.

Vergunning

De provincie verleende namelijk in juni 2010 en in maart 2013 een milieu- en natuurvergunning voor de varkenshouderij op korte afstand van Natura 2000-gebied Krammer-Volkerak, tussen Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland.

In februari 2015 kreeg de varkenshouderij een natuurvergunning om de luchtwassers aan te passen. Deze wijziging leidt tot meer uitstoot van stikstof. Een aantal milieuverenigingen kwam daartegen in verweer en ondernam de stap naar de rechter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer