Vier+provincies+aan+slag+met+proefstalregeling
Nieuws
© ZLTO

Vier provincies aan slag met proefstalregeling

De proefstalregeling geur is eind vorige maand in werking getreden voor de provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

De regeling maakt het gemeenten in die provincies mogelijk om af te wijken van emissiefactoren uit de Regeling geurhinder en veehouder (Rgv). De afwijking is mogelijk voor innovatieve stallen en staltechnieken die in de praktijk gemeten worden.

Dat staat in de 19e tranche van de Crisis- en herstelwet. Artikel 7aa gaat over de proefstalregeling geur. Het is aan de gemeente om wel of niet een innovatieve stal toe te staan. De gemeente mag daarbij ook de emissiefactor bepalen. Die kan hiervoor advies inwinnen bij de Technische adviespool Rav (Tap).

Deze proefstalregeling kan ook voor bedrijven met een Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets (OBM) worden gebruikt. In de vergunning of OBM kunnen eisen worden gesteld aan de werking en het gebruik van het innovatieve stalsysteem. Hierbij valt te denken aan voorschriften over de controles, de monitoring en het onderhoud. Ook kunnen een meetverplichting en maatregelen bij tegenvallende meetresultaten in de voorschriften worden opgenomen.

Status niet definitief

Als na realisatie en metingen blijkt dat de geuremissie hoger is dan verwacht, kan het besluit aangepast worden. Dat kan bijvoorbeeld met een aanvullende maatregel of een gedeeltelijke intrekking. De ondernemer loopt hierbij het risico dat hij moet investeren om de hogere geurbelasting te compenseren.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland raadt veehouders daarom aan om vooraf afspraken te maken met de leverancier van de techniek, over wie verantwoordelijk is voor deze kosten. De gemeente kan het risico op aanpassingen verkleinen door een risicofactor bij de emissiefactor op te tellen.

Voorloper Omgevingswet

Deze regeling is een experiment dat vooruit loopt op de Omgevingswet. Per 1 januari 2021 vervalt deze regeling en treedt de Omgevingswet in werking. Daarin is een dergelijke proefstalregeling opgenomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
Meer weer