Twentse melkveehouder kiest voor circulair bouwen

Melkveehouder Theo Frielinck uit het Twentse Beuningen is een van de eerste deelnemers aan het project 'Circulair bouwen' van DLV Advies. Hij wil zijn bestaande ligboxenstal uitbreiden met een aangesloten stal ernaast voor zeventig ligplaatsen.

Twentse+melkveehouder+kiest+voor+circulair+bouwen
© Frits Huiden

'De oude stal is gebouwd in 1980 en heeft koestanden van 2,20 meter lang. Dat is krap. Ik wil de bestaande stal verbreden met een stal ernaast, zodat de koeien meer ruimte krijgen', legt Frielinck uit.

De nieuwe stal moet 35 meter lang en 22 meter breed worden. Het wordt een vierrijige stal met voergang. Tweedehands roestvrijstalen spanten, houten gordingen en asbestvrije golfplaten voor het dak liggen al een tijd te wachten op het erf. Tot ergernis van de melkveehouder die vreest dat de materialen zo in kwaliteit achteruitgaan.

PAS-uitspraak

De stikstofcrisis en uitspraak over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in mei vorig jaar trokken een streep door zijn bouwplannen.

Je leert vanzelf hoe je het in elkaar moet zetten

Theo Frielinck, melkveehouder uit het Twentse Beuningen

De materialen komen uit een melkveestal van slechts een paar jaar oud, die compleet was uitgevoerd met een emissiearme vloer. Frielinck hoopt dat er voor het eind van het jaar duidelijkheid komt over zijn vergunningen, zodat hij alsnog kan bouwen.

150.000 euro

'Ik ga uit van zeker 6.000 euro per koeplaats bij nieuwbouw. Zoals het plaatje er in het begin uitzag, zat daar op deze wijze van bouwen een besparing in van misschien wel 150.000 euro of meer op het totaalbedrag van ruim 475.000 euro', zegt de melkveehouder. Hij krijgt subsidie van provincie Overijssel voor deze wijze van bouwen.


Frielinck gaat ook de stalinrichting zoals boxen, twee strohokken en nok voor de stal tweedehands kopen. 'Stalinrichting is overal te vinden, dus met de aankoop daarvan heb ik nog even gewacht. Anders hadden deze materialen nu ook buiten liggen wachten', zegt hij.

Gerecycled beton

Een mogelijkheid is om ook nog het beton gerecycled te laten komen. 'Maar dat bleek 2 euro per kuub duurder dan regulier beton, dus daar zagen we maar van af.'

De melkveehouder is er niet bang voor dat de aangekochte materialen uiteindelijk net niet passen of er toch nog het nodige aan moet gebeuren. 'Past het niet in de lengte, dan past het wel in de breedte. Je leert vanzelf hoe je het in elkaar moet zetten. Bovendien is alles gelabeld.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer