Wat+groeit+er+op+Duitse+percelen+akkerbouw%3F
Nieuws
© Han Reindsen

Wat groeit er op Duitse percelen akkerbouw?

Het Duitse landbouwareaal beslaat 16,6 miljoen hectare. Hiervan dient 11,7 miljoen hectare als bouwland. Graan is goed voor ruim de helft van de oppervlakte.

Duitse boeren verbouwen gemiddeld 6,4 miljoen hectare graan. Wintertarwe is het belangrijkste graangewas met een gemiddelde oppervlakte van 3,1 miljoen hectare, gevolgd door wintergerst (1,2 miljoen hectare), rogge (630.000 hectare) en mais (460.000 hectare).

Duitse boeren halen een graanoogst van gemiddeld 47,9 miljoen ton over meerdere jaren. Wintertarwe is goed voor 25 miljoen ton. Met ruim 9 miljoen ton is wintergerst het op een na belangrijkste Duitse graan. Mais komt met 4,4 miljoen ton op de derde plaats, gevolgd door rogge met 3,6 miljoen ton.


Winterkoolzaad

Akkerbouwers in Duitsland telen op gemiddeld 1,35 miljoen hectare winterkoolzaad. De koolzaadoogst bedraagt gemiddeld 5,2 miljoen ton over meerdere jaren. Koolzaadolie is nodig om biodiesel te produceren, maar is met een marktaandeel van 41 procent ook de populairste bakolie in Duitsland.

Bij aardappelen gaat het gemiddeld om 244.000 hectare en een oogst van 11 miljoen ton. In Duitsland telen akkerbouwers gemiddeld 358.000 hectare suikerbieten, goed voor de productie van gemiddeld 3,9 miljoen ton suiker.


Peulvruchten

Peulvruchten groeien bij onze oosterburen op een oppervlakte van 166.000 hectare. Het gaat om erwten, veldbonen, zoete lupinen en sojabonen. Over het algemeen is de teelt van peulvruchten een paar jaar geleden door EU-beleid aanzienlijk toegenomen, meldt de belangenorganisatie Deutscher Bauernverband.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
 • Donderdag
  7° / 4°
  40 %
Meer weer