Duitse+boeren+vertrouwen+op+digitale+techniek
Nieuws
© Han Reindsen

Duitse boeren vertrouwen op digitale techniek

Digitalisering is nu al een integraal onderdeel van de Duitse landbouw. Het kan daarbij gaan om hightech landbouwmachines, agrarische apps, robotica of drones.

Meer dan 82 procent van de landbouwbedrijven in Duitsland gebruikt digitale technologieën of applicaties. Nog eens 10 procent heeft plannen of bespreekt dit. Dit is het resultaat van een representatief onderzoek in opdracht van de Bitkom digitale vereniging, de Duitse Boerenbond (DBV) en de Landwirtschaftliche Rentenbank (LR). In februari en maart zijn daarvoor vijfhonderd boeren in Duitsland geïnterviewd.

'De coronacrisis laat eens te meer zien hoe belangrijk een functionerende landbouw- en voedseleconomie is in Duitsland. Tegelijkertijd wordt duidelijk welke kansen digitale oplossingen bieden. Of het nu gaat om het produceren of verkopen van voedsel, het regelen van oogsthulpmiddelen of het op afstand bedienen van landbouwmachines: digitale technologieën en toepassingen helpen boeren en consumenten beter uit de crisis te komen', zegt Bitkom-topman Bernhard Rohleder.

Algemeen secretaris van de DBV, Bernhard Krüsken, voegt toe: 'Digitale technologieën zijn ook een belangrijk onderdeel van de oplossing als het gaat om sociale vereisten voor milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn.'

Agrarische apps

Gps-gestuurde landbouwmachines, die door 45 procent van de boeren worden gebruikt, zijn momenteel bijzonder wijdverbreid. Van de boerderijen die vee houden, worden intelligente voedersystemen gebruikt door 46 procent. Van alle boeren werkt 40 procent met agrarische apps voor smartphones of tablets en 40 procent beheert ook de activiteiten met digitale systemen.

Een intelligente en locatiespecifieke toepassing van gewasbescherming of meststoffen is al bij 32 procent in gebruik. Dit bespaart grondstoffen en het milieu. Ruim een kwart (28 procent) gebruikt sensortechnologie, bijvoorbeeld voor specifieke monitoring van dieren of voor het meten van klimaat-, bodem- en plantgegevens.

Van alle boeren vertrouwt 19 procent op voorspellend onderhoud, waarbij dreigende storingen van systemen en machines vroegtijdig worden gedetecteerd met sensoren en data-analyse. Het gebruik van robottechnologie (12 procent) is wat lager in vergelijking met alle bedrijfssystemen. Maar 21 procent van de melkveebedrijven maakt al gebruik van melkrobots.

Drones

11 procent van de boeren gebruikt drones. Kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld voor het evalueren van grote hoeveelheden gegevens uit beeldverwerking om ziekten bij planten en dieren op te sporen, komt voor bij 9 procent van de bedrijven.

'Digitalisering van individuele processen of productieprocessen is onderdeel van het dagelijkse leven in de landbouw. De nieuwere digitale technologieën, zoals deap learning en big data, worden ook met succes gebruikt in de landbouw', zegt DBV-secretaris-generaal Krüsken. 'Tegelijkertijd bieden ze een goede benadering om de publieke discussie over landbouw te objectiveren en om begrip en acceptatie van de moderne landbouw te creëren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  13° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  14° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  7° / 2°
  30 %
Meer weer