Besmetting+H5N8+dicht+bij+Nederlandse+grens
Nieuws
© VidiPhoto

Besmetting H5N8 dicht bij Nederlandse grens

In het Noord-Duitse Dornum, niet ver van de Nederlandse grens, is een besmetting van een kalkoenbedrijf met hoogpathogene vogelgriep (HPAI) H5N8 bevestigd. Dat meldt pluimveeorganisatie Avined.

Avined roept de sector op om alert te zijn. 'Houd de biosecurity op uw bedrijf goed in de gaten en wees zeer zorgvuldig met contacten in het gebied in Duitsland en de landen waar eerder HPAI H5N8 is aangetroffen. Wees scherp op de hygiënemaatregelen, waaronder het zorgvuldig reinigen en ontsmetten van terugkerende transportwagens. Ook is de ophokplicht nog steeds van kracht.'

Het getroffen bedrijf is een kalkoenbedrijf met 10.000 ouderdieren. Dornum is gelegen in het uiterste noorden van Duitland, bij de Waddenzee. Hemelsbreed ligt de plaats 45 kilometer van het Groningse Eemshaven.

Ophokplicht

H5N8 werd vorige week nog gevonden bij een hobbyhouder in de buurt van Leipzig. Ook in andere Europese landen, zoals Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije, is de ziekte deze winter en dit voorjaar aangetroffen. Sinds 12 februari geldt er in Nederland daarom een ophokplicht voor pluimvee.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer