Verbazing+over+eindbod+cao+Glastuinbouw
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Verbazing over eindbod cao Glastuinbouw

De onderhandelingsdelegatie van de werkgevers onder glas hebben vorige week een eindbod ontvangen van FNV en CNV Vakmensen voor de cao Glastuinbouw. De werkgeversorganisaties verbazen zich erover dat dit voorstel tegelijkertijd ook is gedeeld met pers en vakmedia.

'We willen de inhoud deze week met de onderhandelingsdelegatie bespreken. We gaan dit bod op waarde schatten en beoordelen hoe we daarmee omgaan', meldt Ilse Lensink, eerste onderhandelaar namens de werkgeversorganisaties.
De vakbonden hebben de werkgevers veertien dagen gegeven om te reageren. Namens Glastuinbouw Nederland, LTO Nederland en Plantum heeft Lensink de vakbonden laten weten kennis te zullen nemen van het eindbod en zich daarover te beraden.


In het eindbod van FNV en CNV is hun looneis aangepast naar een looptijd van anderhalf jaar, van 1 januari 2020 tot 1 juli 2021, en een loonsverhoging voor alle lonen van 2 procent per 1 maart 2020, 1 procent per 1 september 2020 en 1,5 procent per 1 maart 2021. De bonden willen tevens dat er een studie wordt uitgevoerd naar de optie om de zwareberoepenregeling op te nemen.

Wet arbeidsmarkt in balans

Ook geven de werknemersorganisaties aan het voorstel van de werkgevers eind vorige maand niet te hebben afgewezen vanwege de loonsverhoging – 4,5 procent over achttien maanden – maar omdat er, naar hun mening, te veel negatieve afwijkingen van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in zitten.

In de wet is de mogelijkheid geboden om in de cao Glastuinbouw af te wijken van de standaardvoorwaarden, omdat de sector afhankelijk is van klimaat en natuur. Door de WAB zien werkgevers hoge extra kosten op zich afkomen.

Ruimte voor seizoenswerk

'Desondanks hebben de werkgevers toch een fors loonbod gedaan', zegt Lensink. Dit loonbod geldt alleen als er voldoende ruimte rondom de arbeidsorganisatie van het seizoenswerk wordt geboden, verduidelijken de werkgeversorganisaties. 'Wij zullen het eindbod van de bonden gaan beoordelen om te bezien of hier inderdaad wijzigingen zijn die zorgen voor meer balans.'

De werkgevers hebben nog geen inhoudelijke reactie teruggegeven op het voorstel van FNV en CNV Vakmensen. 'Het bod en de overige arbeidsvoorwaarden zijn nog in overweging', laat woordvoerder Roger Abbenhuijs van Glastuinbouw Nederland weten.

Wettelijk minimumloon

Dit betekent dat er vooralsnog geen loonsverhogingen zijn de komende periode, met uitzondering van het wettelijk minimumloon.