Werkgeverslijn krijgt veel vragen over richtlijnen RIVM

Het RIVM heeft richtlijnen opgesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Werkgeverslijn krijgt veel vragen van ondernemers over de praktische toepassing hiervan, zegt Peter Baltus van Projecten LTO Noord.

Werkgeverslijn+krijgt+veel+vragen+over+richtlijnen+RIVM
© Twan Wiermans

Kan de Werkgeverslijn alle vragen beantwoorden?

'Het is druk, dat klopt. We adviseren ondernemers daarom om eerst op onze website te kijken bij de meestgestelde vragen. Ook Stigas heeft veel informatie. Daarmee worden al veel vragen beantwoord.'

Het kabinet heeft gezegd dat we ons flexibel moeten opstellen. Dat geldt voor de werkgever en werknemer

Peter Baltus, projectleider bij Projecten LTO Noord

Is het mogelijk om 1,5 meter afstand te houden op de werkplek?

'Er zijn werkplekken waar mensen dicht op elkaar werken. Daar kun je op verschillende manieren mee omgaan. Op de website van Stigas worden voorbeelden gegeven. Je kunt bijvoorbeeld schotten plaatsen tussen de werkplekken of besluiten minder mensen op een plek te laten werken en je capaciteit aan te passen. Of je gaat in ploegen werken. Het kabinet heeft gezegd dat we ons flexibel moeten opstellen. Dat geldt voor de werkgever en werknemer.'

En in een busje?

'Dat is lastig. Je kunt tien tot twaalf mensen meenemen in een touringcar of je moet twee keer rijden. Dat wil het uitzendbureau niet, want dat kost tijd en geld. Toch is het is verstandig om uit te stralen dat je veiligheid juist nu belangrijk vindt.

'Er gaan op sociale media van arbeidsmigranten filmpjes rond van slechte voorbeelden van de manier waarop in Nederland met mensen, of specifiek arbeidsmigranten, wordt omgegaan. Je wilt niet dat die vooroordelen worden bevestigd.'

Hoe werkt dat bij huisvesting?

'In slaapverblijven liggen mensen soms dicht op elkaar. Je moet zorgen dat ze op veilige afstand van elkaar slapen. Dat kan betekenen dat je minder mensen kunt huisvesten dan normaal. Nu bestaat de kans bestaat dat er minder arbeidsmigranten komen of nodig zijn. Als er wel meer mensen nodig zijn, kijk dan naar mensen uit de buurt. Er zijn mensen in andere beroepsgroepen die nu thuiszitten.

'We zijn geen voorstander van het elders onderbrengen van arbeidsmigranten. Dan is het beter om tijdelijk huisvesting bij te plaatsen. We hebben geen signalen dat gemeenten daar nu moeilijk over doen.'

Zijn er genoeg arbeidsmigranten?

'Op dit moment is er meer aanbod van arbeid dan van mensen. De arbeidspiek moet in veel sectoren nog komen en de grenzen zijn nog open. Het valt ons tot nu toe niet tegen, maar het kan elke week anders worden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer