LTO gaat arbeidskrachten koppelen aan bedrijven

Het wordt de komende tijd moeilijker om vanuit het buitenland personeel te vinden voor het werk in de land- en tuinbouw. 'De sectoren zullen het vooral met Nederlandse werknemers moeten doen', stelt Peter Baltus van LTO Noord.

LTO+gaat+arbeidskrachten+koppelen+aan+bedrijven
© Nieuwe Oogst

Alle kanalen staan volgens Baltus open om op de arbeidsmarkt mensen te koppelen aan bedrijven in de land- en tuinbouw. LTO en aanverwante organisaties nemen daarvoor op dit moment initiatieven. Zo is LTO Arbeidskracht bezig met het ontwikkelen van een platform voor het matchen van personeel. 'Maar ook via andere routes zullen we proberen om de beschikbaarheid van arbeidskrachten, zoals ook bijvoorbeeld zzp'ers, te regelen.'

Samen met zijn collega Liesbeth van der Vegt was Baltus eerder vandaag namens de Werkgeverslijn land- en tuinbouw betrokken bij de webinar over de impact van de coronamaatregelen voor agrarische ondernemers. Doel van deze onlinebijeenkomst was het beantwoorden van actuele vragen. Ook konden de circa driehonderd deelnemers zelf aangeven in hoeverre zij zich zorgen maken over hun bedrijf vanwege corona.

Impact voor langere tijd

Die zorg blijkt groot. Van de ondernemers verwacht 63 procent op korte termijn een behoorlijke impact op het bedrijf en een groot deel verwacht dat de impact voor langere tijd aanhoudt. Van der Vegt bevestigt dat het erg druk is bij de Werkgeverslijn en dat er met name veel signalen binnenkomen van bedrijven die verwachten in de knel te komen met hun werkzaamheden.

De actuele pijn ten aanzien van de arbeidsvoorziening zit vooral in de glastuinbouw, stelt Baltus. 'In de glasgroenten staan ondernemers te springen om personeel, terwijl in de sierteelt de pijn vooral bedrijfseconomisch is en mogelijk resulteert in verlies van banen. Verder verwachten we de komende weken dat de arbeidsbehoefte op bedrijven met vollegrondsgroenten, en dan met name bij aspergetelers, snel toeneemt'

Baltus omschrijft tijdens de webinar de zorg om de beschikbaarheid van voldoende personeel als een sectorbreed vraagstuk. 'Want ook bijvoorbeeld varkenshouders worden getroffen doordat er minder arbeidsmigranten beschikbaar zijn.'

Mensen zijn keihard nodig

Werknemers uit onder meer de horeca of de vakantiebranche, die nu thuis zitten, zijn keihard nodig voor de voedselvoorziening, benadrukken Baltus en Van der Vegt. Ze vinden het positief dat andere sectoren meedenken over het uitlenen en inlenen van personeel. 'Er zitten straks naar schatting 1 miljoen mensen thuis. We moeten proberen een groot deel van hen in de landbouw aan het werk te houden.'

Van der Vegt meldt dat bij de Werkgeverslijn veel vragen binnenkomen over aansprakelijkheid en arbeidsafspraken als werknemers tijdelijk van werkgever verwisselen. Baltus legt uit dat de oorspronkelijke werkgever in principe aansprakelijk blijft voor zijn personeel en dat de nieuwe werkgever verantwoordelijk is voor de werkomstandigheden. 'Het is altijd goed om afspraken hierover vast te leggen.'

Nieuwe regeling Arbeidstijdverkorting

Tijdens de webinar vertelt Baltus dat de nieuwe regeling voor Arbeidstijdverkorting behoorlijk populair is. 'De aanvraag voor deze regeling is nu, naast ruimhartiger, veel eenvoudiger om aan te vragen. Daar hebben wij vanuit de LTO-organisaties ook voor gepleit. We zullen de uitwerking van deze regeling nu scherp in de gaten houden.'


De webinar over de impact van de coronamaatregelen is terug te kijken bovenaan dit artikel, of via de website van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw. Op deze website staan ook de veelgestelde vragen van agrarisch ondernemers met betrekking tot dit onderwerp.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer