Tijd+dringt+voor+de+grutto
Nieuws
© Georges Hoeberechts Zone 5 Fotografie

Tijd dringt voor de grutto

Het droge voorjaar is geen pretje voor grutto's. Ze moeten het hebben van insecten en wormen, maar die zijn er bij droogte minder. De tijd om dit jaar nog tot legsels te komen, dringt.

Ed de Meijer is vrijwilliger bij het collectief De Groene Klaver (regio Den Haag, Leiden, Alphen aan de Rijn). Hij wandelt wekelijks heel wat kilometers door boerenland. Veel melkveehouders gaan de komende weken maaien, dus markeert hij de weidevogelnesten met stokken of nestbeschermers.

Het valt hem op dat er dit jaar minder legsels van de grutto zijn. 'Het eerste gruttonest van Nederland is dit jaar in ons gebied gevonden, dat was in de tweede helft van maart. Maar daarna is het stilgevallen met de legsels.'


Jaar overslaan

Volgens De Meijer heeft dat te maken met de droogte. Er is daardoor minder voedsel, insecten en wormen, beschikbaar. 'De grutto speelt hierop in door haar legsel uit te stellen', vertelt De Meijer. 'Soms slaat ze zelfs een jaar over. Het is vervelend dat we nu twee keer achter elkaar zo'n droog voorjaar hebben.'

Hij hoopt dat de weidevogels nog snel tot een broedsel komen. Want als ze na eind mei nog eieren leggen, zijn de jongen onvoldoende opgevet voordat ze in augustus de lange trek naar Spanje, Portugal en Afrika kunnen maken.

Ook andere weidevogels, zoals de kievit, lijden onder de droogte. Daarom hebben diverse boeren greppels vol water gezet. Daardoor komen de wormen omhoog en zijn er meer insecten. 'Ook groeit het gras sneller, waardoor kuikens meer plek hebben om te schuilen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer