Predatie+van+weidevogels+in+Friesland+nu+al+hoger
Nieuws
© Ida Hylkema

Predatie van weidevogels in Friesland nu al hoger

De predatie van nesten en weidevogels is in Friesland nu al hoger dan voorgaande jaren. Dat stelt de Bond Friese VogelWachten (BFVW). Ongeveer 20 procent van de kievitsnesten en broedparen is al gepredateerd. Dat aantal lag vorig jaar over het hele weidevogelseizoen op 15 procent.

Beleidsmedewerker Inge van der Zee van de BFVW spreekt van een 'desastreus' jaar. 'We hebben meldingen van 7.500 kievitsnesten en broedparen weidevogels. Hiervan is een vijfde deel leeggegeten door vossen en steenmarters, maar ook door kleine marters. Opvallend is het aantal kleine marterachtigen, zoals hermelijnen, bunzingen en wezels.'

Van der Zee verwacht een 'slachting' onder de kuikens als de eieren zijn uitgekomen. 'De kuikenfase moet nog beginnen. Er zijn veel ooievaars, reigers en kiekendieven. Ik houd mijn hart vast.' Ze denkt dat het broedsucces, het Bruto Territoriaal Succes, op 50 procent zal uitkomen. 'Vorig jaar was dat 65 procent, krap aan voldoende.'


Plasdrasgebied bij Tytsjerk

Waar predatoren hun slag sloegen, is bijvoorbeeld een plasdrasgebied bij Tytsjerk. 'Daar zaten tientallen nesten en ouders met kuikens. Vrijwel alles is weg.'


Oorzaak van de hogere predatie is vooral dat predatoren op zoek moeten naar een ander voedselaanbod nu het aantal muizen is afgenomen. 'De muizenplaag heeft predatoren, zoals kleine marters, de winter door geholpen. Wanneer het aantal prooidieren afneemt, zal ook een daling zichtbaar zijn van deze groep predatoren.'


VVD stelt vragen

VVD-Statenlid Marten Dijkstra stelde deze week vragen aan het provinciebestuur naar aanleiding van de predatie. Hij vraagt wat voor maatregelen provincie Fryslân kan treffen voor de weidevogels.

Daar waar steenmarters op enkele plaatsen mogen worden gevangen, is dat voor kraaien, maar ook voor andere dieren niet het geval. Wanneer het tot een rechtszaak komt, vangen provincies bot, doordat kleinere natuurorganisaties in het gelijk worden gesteld, geeft Van der Zee aan.


Balans is weg

Sape Dijkstra van het agrarisch collectief Noardlike Fryske Wâlden vindt de situatie 'bar en boos'. Er moet wat aan de predatoren worden gedaan. Dat is een moeilijke discussie. De balans in de natuur is weg. Je wilt van alles, maar je bent aan handen en voeten gebonden.'

Niet alleen predatie speelt een rol in de teruggang van het aantal weidevogels. Volgens de BFVW zorgt de droogte voor een slechte conditie van kuikens. De provincie en de BFVW stelden onlangs tachtig kleine plasdraspompen beschikbaar om de vogels te helpen.

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer