Jaap Bond roemt uitwerking steunloket tuinbouw

'Een 'huzarenstuk'. Die kwalificatie past bij de snelheid waarmee de extra steunmaatregel voor de tuinbouw is uitgewerkt.' Dat stelt voorzitter Jaap Bond van de Regiegroep van de crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw. Hij is tevreden over het voorbereidend proces. Dat verliep in goede en vlotte samenwerking met het ministerie van LNV en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Het loket ging donderdag open voor de aanvragen van tuinders die een deel van hun omzetschade willen compenseren. Bond: 'We willen uit de beschikbare 600 miljoen euro optimaal effect halen voor behoud van bedrijven en banen.'

Bond is blij met de erkenning van het kabinet voor de bijzondere positie van de tuinbouw. Deze erkenning en de gezamenlijke aanpak van het tuinbouwcluster en het ministerie van LNV en RVO.nl leidden tot de sectorspecifieke maatregel. Een unicum, stelt hij.


De crisisorganisatie houdt de vinger aan de pols om ervoor te zorgen dat in de kern gezonde bedrijven niet alsnog omvallen en er banen verloren gaan. Er is een start gemaakt met het verzamelen van knelgevallen, waarbij bedrijven waarvoor de regeling is bedoeld, toch niet geholpen zijn.

Dat spitst zich vooral toe op bedrijven die leveren aan de foodservice. Er wordt ook gewerkt aan de volgende fase van de 'crisisbezwering'. Dat richt zich op verdere kostenreductie en beperking van de derving van omzet of brutowinst. Naar verwachting blijven coronamaatregelen wereldwijd markten ontwrichten en de prijsvorming negatief beïnvloeden.


Zoeken naar nieuw evenwicht

Het is zoeken naar een nieuw evenwicht in de markt. Productiebeperking kan een voornaam instrument zijn. De Europese Commissie verruimde mededingingsregels tijdelijk (voor onder meer sierteelt). Dat biedt kansen, geeft de organisatie aan. Invulling en financiering van maatregelen moeten op nationaal niveau, vindt Bond.

'De derving van omzet of brutowinst houdt na mei aan. Juist dan valt voor specifieke groepen tuinbouwbedrijven de seizoenspiek in hun omzet. Ook voor deze bedrijven zoeken we een oplossing door een vervolg op de sectorspecifieke maatregel. Het is passend voor de solidariteit in de tuinbouw die we nastreven met de crisisorganisatie. We willen snel met concrete voorstellen komen. De steunmaatregel moet in de kern gezonde bedrijven helpen overleven, ook na het voorjaar.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer