Wees alert bij controle NVWA

Jaarlijks controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) duizenden boeren of ze zich houden aan de regels. Controles kun je niet tegenhouden. De kunst is om er zo slim mogelijk mee om te gaan. Ik zal hier in meerdere columns aandacht aan besteden. Deze column gaat over wat je het beste kunt doen wanneer ze bij je op de stoep staan.

Wees+alert+bij+controle+NVWA
© Peter Nefkens

De NVWA heeft geen toestemming nodig om een controle op je boerderij uit te voeren en heeft verregaande bevoegdheden. Zo mag een inspecteur het bedrijf betreden, zich toegang verschaffen tot de stal en daar rondlopen en rondkijken. De inspecteur mag daarnaast inzage vorderen in zakelijke gegevens en documenten, waarbij je kunt denken aan de mestboekhouding.

Je bent verplicht mee te werken aan controles. Weigeren is strafbaar en dus niet aan te raden. Wat doe je dan wel? Vraag allereerst naar een legitimatie en de reden van het bezoek. Is het bijvoorbeeld een reguliere mestcontrole of komen ze af op een melding?

Blijf altijd rustig en beleefd. Als je lang genoeg doorzoekt, is er op ieder bedrijf wel een overtreding te vinden. Dat weet een ambtenaar ook. Irriteer de ambtenaar daarom niet, om te voorkomen dat hij koste wat kost wat wil vinden.
Begin niet uit jezelf van alles te verklaren. Informatie die je afgeeft, kan een reden zijn om door te vragen of door te zoeken.

Mondelinge verklaringen kunnen snel uit hun verband worden getrokken of onvolledig op papier worden gezet

Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht

Wanneer de toezichthouder vragen begint te stellen, vraag dan of de vragen op papier kunnen worden gezet of kunnen worden gemaild, zodat je de tijd krijgt het goed uit te zoeken en op een geschikt moment zo volledig mogelijk te antwoorden. Mondelinge verklaringen kunnen snel uit hun verband worden getrokken of onvolledig op papier worden gezet. Ik kom het helaas vaak tegen in processen-verbaal of andere documenten waarin een verklaring is opgenomen.

En raadpleeg natuurlijk zo snel mogelijk een gespecialiseerd advocaat. Als het even kan nog tijdens de controle. Met je advocaat kun je overleggen hoe je het beste kunt reageren. Een advocaat biedt bovendien tegenwicht tegen het machtige overheidsapparaat met duizenden ambtenaren.

De overheid is er niet voor jouw individuele belang. Een advocaat wel.

www.nico-advocatuur.nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer