Kaasboer Texel: 'Energieambities leiden tot paniekvoetbal'

Anton Witte van Kaasboerderij Wezenspyk in Den Burg wil zijn bedrijfsdaken volleggen met driehonderd zonnepanelen. De schapenstal, kaasmakerij en opslagruimte moeten dan eerst een bouwkundige keuring ondergaan om ze verzekerbaar te houden.

Kaasboer+Texel%3A+%27Energieambities+leiden+tot+paniekvoetbal%27
© Gertha Wessels

'Extra aanpassingen lopen behoorlijk in de papieren, waardoor het niet rendabel is om de plannen door te zetten', stelt Witte, die ook met een niet geheel sluitende businesscase nog wel in de panelen wil investeren. 'Ik wil mijn steentje bijdragen aan het gebruik van schone energie. We doen op dat vlak al het nodige met het hergebruik van warmte uit de kaasmakerij.'

Vanwege de grote afstand tot de weg is de bekabeling van Liander ontoereikend om Wezenspyk energie terug te laten leveren. 'Bepaalde perioden is de opwek vele malen groter dan het eigen gebruik. Ik heb naar een grote accu gevraagd, maar ik weet dat zoiets veel geld kost.'

Doorn in het oog

Met panelen op de daken hoopt Witte 'zon op land' af te wenden. Het plan voor een zonnepark bij De Koog is hem een doorn in het oog. 'Zeker op Texel waar de ruimte schaars is. Daarnaast kan zo'n park tot precedenten leiden, waardoor andere projectontwikkelaars eenvoudiger grootschalige zonne-initiatieven kunnen ontplooien.'

Ik wil mijn steentje bijdragen aan het gebruik van schone energie

Anton Witte, eigenaar Kaasboerderij Wezenspyk in Den Burg


Zelfs de ontwikkeling van windturbines zou bij de ondernemer dan de voorkeur krijgen. 'Wind hebben we hier genoeg op het eiland. Misschien wel vreemd dat ze er nog niet staan. Zeker wanneer ze hoge energieopbrengsten opleveren', zegt hij.

Geen overhaaste besluiten

'Laten we geen overhaaste besluiten nemen. De urgentie van de energieambities leidt tot paniekvoetbal. Het Rijk kan wel sneller willen, maar praktische obstakels moeten eerst worden weggehaald.'

Dat de ambities daarmee nog verder vooruit worden geschoven, hoeft volgens Witte niet erg te zijn. 'De technische ontwikkelingen gaan zo snel. Ik ben blij dat we die panelen drie jaar geleden niet al heb aangeschaft. Ze zijn nu een stuk goedkoper en hebben een veel hogere opbrengst. Als die trend doorzet, halen we de achterstand straks weer in met inzet van betere technieken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer