LTO Salland luidt noodklok over zonneparken

LTO Noord-afdeling Salland is tegen de komst van 800 hectare aan zonneparken in het buitengebied van Deventer. ‘Dit kan een ecologische ramp veroorzaken.’

LTO+Salland+luidt+noodklok+over+zonneparken
© Dirk Hol

Vicevoorzitter Rudie Haarman van LTO Noord-afdeling Salland luidt de noodklok over het voornemen van gemeente Deventer. Woensdag debatteert de gemeenteraad van de hanzestad over het voorstel. Haarman roept raadsleden op om verstandige keuzes te maken en niet op voorhand zoveel landbouwgrond op te offeren.


‘Dit kan een ecologische ramp in de bodem veroorzaken en is qua verduurzaming het paard achter de wagen spannen’, zegt Haarman. ‘800 hectare inleveren betekent dat zo’n tweeduizend koeien straks niet meer in de wei kunnen grazen. Misschien moeten we in plaats van met trekkers maar met die tweeduizend koeien naar het stadhuis toe!’

LTO Noord-afdeling Salland vreest dat zonnevelden een ramp in de bodembiodiversiteit veroorzaken. In de transitie naar duurzaam bodembeheer leert de landbouw steeds beter het belang kennen van bodembiodiversiteit en het verband tussen ondergrondse en bovengrondse processen.

24.000 kilo bodemleven

Om een indruk te geven van de flora en fauna die met dit beleid over het hoofd worden gezien, wijst de vicevoorzitter op het leven dat in de bodem zit. Het opgetelde gewicht van het bodemleven per hectare weiland is ruim 24.000 kilo aan wormen, insecten, schimmels et cetera.

‘Dat dit ondergrondse leven minder goed met het blote oog waarneembaar is, maakt het niet minder belangrijk voor het totale ecosysteem’, aldus Haarman. ‘Het wegnemen van een groot deel van het zonlicht aan het maaiveld ontneemt voedselbronnen aan het bodemleven. Dat is geen hogere wiskunde.’

De vicevoorzitter wijst er ook op dat het wegnemen van landbouwgrond de door de overheid gewenste transitie naar kringlooplandbouw in gevaar brengt. ‘Die extensivering vraagt om meer areaal in plaats van minder. Als je dan in zo heftig moet inleveren op het areaal, gaat dat natuurlijk niet lukken.’


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  14° / 8°
  60 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  95 %
Meer weer