Een+goede+zuivelinfrastructuur+is+goud+waard
Analyse
© Twan Wiermans

Een goede zuivelinfrastructuur is goud waard

Goede en slechte tijden horen erbij. Wie de wetten van de economie kent, weet dat een nieuwe recessie nooit ver weg is. Maar de komende recessie, veroorzaakt door corona, komt er wel heel heftig tussendoor. Een goede zuivelinfrastructuur blijkt nu van levensbelang.

De melk wordt in Nederland nog gewoon opgehaald. De afgelopen weken gingen de koeien weer naar buiten. De fabrieken draaien en in de supermarkten is van lege zuivelschappen geen sprake. Toch ziet de zuivelwerkelijkheid er heel anders uit dan twee maanden geleden. Over de verwachte stijgende melkprijzen hoor je niemand meer. Het is inmiddels alle hens aan dek.

In het Verenigd Koninkrijk, Canada, Italië, de Verenigde Staten en andere landen moesten melkveehouders hun melk al weg laten lopen. De RMO kwam de melk niet halen. Het productieproces liep vast.

Samen oplossen

Landen zijn niet een-op-een met elkaar te vergelijken. Toch ziet het beeld in Nederland er florissanter uit. De organisatiegraad van de Nederlandse zuivelketen wordt in het buitenland geroemd. In de afgelopen weken zijn er binnen de keten diverse noodscenario’s uitgewerkt bijvoorbeeld voor als een fabriek stil valt. Als er door de coronacrisis problemen ontstaan bij de melkverwerking, dan lossen de leden van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) die zoveel mogelijk samen op.

In Nederland staat samenwerking traditioneel hoog in het vaandel. Decennia lang hebben de productschappen daar aan bijgedragen. Terwijl in landen als Ierland, Engeland en Frankrijk partijen binnen de zuivelketen elkaar de tent uitvechten, ligt er in Nederland al snel een oplossing op tafel. Samenwerking waar in andere landen alleen maar jaloers over wordt gedroomd.

Natuurlijk, garanties zijn er niet. Het is nog te vroeg om de balans op te maken. Nu er minder mensen ziek worden, lijkt de kans wel kleiner dat fabrieken daardoor stil zullen vallen. Maar pas als het stof van de coronacrisis neerdwarrelt, blijkt of de Nederlandse zuivelinfrastructuur echt heeft stand gehouden.

Recessie niet te vermijden

Mondiaal kraakt en piept die zuivelinfrastructuur in ieder geval wel. Hoe goed het in het binnenland ook geregeld is: als de containers in het buitenland blijven staan, heb je een probleem. Ook tegen een wereldwijde recessie kun je weinig inbrengen. Die zal ook het boerenerf treffen. Maar eendracht maakt wel macht. Met samenwerking kan je veel bereiken.

Ondertussen zoekt iedereen naar lichtpuntjes. Soms zijn ze er, zoals vorige week tijdens de Global Dairy Trade. Die overtrof vorige week alle verwachtingen door een plus van 1,2 procent te noteren. Een teken dat de vraag uit China weer toeneemt.

Ook de notering van mageremelkpoeder bij de EEX in Duitsland en de notering van weipoeder van ZuivelNL kregen deze week een plusje. De echte plus blijkt in Nederland vooralsnog echter vooral in de ketensamenwerking te zitten.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer