Boeren+Vechtdal+aan+de+tand+gevoeld+over+coronacrisis
Nieuws
© Joost de la Court

Boeren Vechtdal aan de tand gevoeld over coronacrisis

Gemeenten Hardenberg, Ommen en Dalfsen starten samen met het Ondernemershuis voor het Vechtdal een onderzoek naar de economische gevolgen van de coronacrisis bij agrarische ondernemers in het Vechtdal.

De corona-uitbraak heeft grote impact op de samenleving en zorgt voor economische schade bij ondernemers in verschillende sectoren, waaronder de land- en tuinbouw. Oogsten dreigen te mislukken door een gebrek aan arbeidskrachten en in de meest extreme gevallen is de afzet volledig weggevallen.

Zowel vanuit de ondernemers zelf, als vanuit ondersteunende partijen en overheden, zijn veel initiatieven gestart om deze crisistijd door te komen. Maar er is onvoldoende zicht op hoe de land- en tuinbouwsector er onder invloed van de coronacrisis voor staat. Hierdoor is niet duidelijk waarmee boeren en tuinders kunnen worden geholpen en of de eerdere ondersteunende initiatieven goed zijn afgesteld op hun behoeften.

Daarom hebben de wethouders Bart Jaspers Faijer van de gemeente Ommen, André Schuurman van Dalfsen en Alwin te Rietstap van Hardenberg opdracht gegeven voor een onderzoek naar de gevolgschade. Jaspers Faijer: 'Door de gevolgschade van corona nu in beeld te brengen, kunnen we ondernemers in de toekomst beter helpen.'

Oproep

Het is volgens de gemeentebestuurder een praktisch onderzoek met de focus op een concreet resultaat. 'Vanuit de gemeenten worden alle agrariërs aangeschreven met de oproep om mee te werken aan het onderzoek, zodat we een zo representatief mogelijk beeld krijgen.'

Het onderzoek bestaat uit een enquête gecombineerd met diepte-interviews om meer inzicht te krijgen in de impact van de coronacrisis op de agrarische sector. Daarnaast wordt er ook belangrijke informatie opgehaald voor het opstellen van de nieuwe visies op de agrarische sector, door de gemeenten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Marketing Oost en projectorganisatie Stimuland.

Actieplan

De drie Vechtdalgemeenten en het Ondernemershuis voor het Vechtdal gebruiken de resultaten van het onderzoek voor het uitwerken van een concreet actieplan, om de agrarische ondernemers zo goed mogelijk te ondersteunen. LTO Vechtdal is betrokken als klankbord in dit traject.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer