Drenthe breidt areaal agrarisch natuurbeheer uit

Agrarische Natuur Drenthe kan dit jaar voor 141 hectare aan extra agrarisch natuurbeheer wegzetten. Voor het beheerjaar 2020 stelt de provincie 229.000 euro aan extra budget beschikbaar onder de regeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).

Drenthe+breidt+areaal+agrarisch+natuurbeheer+uit
© Albert Heijn

Met het dit jaar toegevoegde areaal komt het totaal aan Drents ANLb-beheer nu uit op 2.230 hectare. Doel van het extra budget is om agrariërs en grondeigenaren in de aangewezen leefgebieden meer kans te geven om te werken aan agrarische natuur- en landschapswaarden.

Een deel van het budget is bestemd als impuls aan het beheer voor het verbeteren van de agrarische waterkwaliteit. Van het extra beheer valt 65 hectare in de categorie water. Veel akkerbouwers in de Veenkoloniën zaaien dit jaar akkerranden in om de waterkwaliteit te verbeteren.

Minder gewasbeschermingsmiddelen nodig

De rand werkt als buffer om resten gewasbeschermingsmiddelen op te vangen. Daarnaast komen op de kruidenrijke rand nuttige insecten af die plaaginsecten bestrijden. Hierdoor kunnen minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn.


Agrarische Natuur Drenthe kreeg afgelopen jaar voor het eerst meer vraag naar beheervergoedingen voor ANLb dan budgettair mocht worden vastgelegd. 'We zijn er trots op dat er zoveel geïnteresseerden zijn voor deelname aan ANLb. Het is spijtig dat we potentiële deelnemers moeten teleurstellen', zegt voorzitter Henk van 't Land.

'Uiteraard houden we deze categorie geïnteresseerden in beeld voor het geval er in de toekomst nieuwe financiële mogelijkheden komen', besluit de voorzitter van Agrarisch Natuur Drenthe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer