Kabinet+breidt+bekende+stikstofmaatregelen+uit
Nieuws
© Ruud Ploeg

Kabinet breidt bekende stikstofmaatregelen uit

De kabinetsplannen voor de aanpak van de stikstofcrisis richten zich vooral op uitbreiding van al eerder bekendgemaakte maatregelen.

Het extra budget van 2 miljard euro voor de stikstofreductie in de landbouw en 3 miljard euro voor natuurherstel in de komende tien jaar wordt naar verluidt vrijdag officieel bekendgemaakt. Deze miljarden komen bovenop de bedragen die het kabinet eerder al uittrok voor de aanpak van het stikstofprobleem.

Voor het emissiearm maken van stallen trok het kabinet in februari 172 miljoen euro uit. Toen werd ook 350 miljoen euro gereserveerd voor uitkoopregelingen. Ook voor de warme sanering van de varkenshouderij was al 100 miljoen euro extra gereserveerd, bovenop op het oorspronkelijke budget van 180 miljoen euro.


Van de 200 miljoen euro die in de komende tien jaar jaarlijks extra wordt uitgetrokken, is een deel bedoeld voor uitbreiding van de warme sanering en de uitkoopregeling. Deze regelingen blijven op vrijwillige basis, zo bevestigt een Haagse bron tegenover Nieuwe Oogst.

Transitie naar kringloop

Een ander deel van het budget is bedoeld voor innovatie en de transitie naar kringlooplandbouw. Dinsdag overlegden de coalitiepartijen over de laatste details van de plannen. Vrijdag, na akkoord door de ministerraad, maakt het kabinet de inhoud ervan officieel bekend.

LTO Nederland, dat samen met het Landbouw Collectief met het kabinet heeft onderhandeld over onder andere emissiereductie en de financiering daarvan, wil op voorhand geen reactie geven op de uitgelekte stikstofplannen. De belangenorganisatie zal reageren op het moment dat de Kamerbrief met de beleidskeuzes van het kabinet er is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer