Linkse+oppositie+boos+over+uitlekken+stikstofplannen
Nieuws
© Dirk Hol

Linkse oppositie boos over uitlekken stikstofplannen

Linkse oppositiepartijen zijn niet blij met de manier waarop de nieuwe plannen voor de stikstofcrisis zijn uitgelekt. Partij voor de Dieren (PvdD), GroenLinks, PvdA en SP hebben Kamervragen gesteld.

Maandag lekte uit dat het kabinet 5 miljard euro extra uittrekt voor de aanpak van de stikstofcrisis. Het grootste deel daarvan, 3 miljard, gaat naar natuurbehoud. De andere 2 miljard euro gaat naar 'bronmaatregelen', om de stikstofuitstoot bij de bron te verminderen.

De partijen willen van landbouwminister Carola Schouten weten waarom en door wie de plannen gelekt zijn.

SP-Kamerlid Frank Futselaar is geïrriteerd over het lekken naar de media. 'Altijd weer spannend om te zien welke prioriteit kabinet geeft aan informeren Kamer vs media bij stikstofnieuws. Vooralsnog hebben we het al afgelegd tegen Telegraaf en RTL, maar ik heb goede hoop dat wij nog iets horen voor de Opregte Steenwijker Courant het nieuws heeft', twitterde hij.


PvdD vindt de uitgelekte voorstellen onvoldoende. 'Als dit het is, is het kabinet echt af', zegt PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand over de uitgelekte plannen. 'De belastingbetaler moet opdraaien voor de fouten van de overheid', voegt ze daaraan toe.

Groot tekort

Ook volgens PvdA moet nog maar blijken of het bedrag voldoende is. 'We hebben nog steeds een groot tekort aan betaalbare woningen. En banen in de bouw worden bedreigd door de coronacrisis. Er is geld nodig om de veestapel te verkleinen en de natuur te herstellen, zodat er weer gebouwd kan worden', zegt PvdA-Kamerlid William Moorlag.


Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer