CoViVa+pleit+voor+verlenging+slooptermijn+Srv
Nieuws
© Jos Thelosen

CoViVa pleit voor verlenging slooptermijn Srv

De slooptermijn waarbinnen een bedrijf in het kader van de Regeling Sanering Varkenshouderijen (Srv) moet zijn gesloopt, moet worden verlengd. De Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (CoViVa) pleit daar samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor.

Bij de Srv is de datum waarop de beschikking is verstuurd, leidend in het tijdspad. In de praktijk betekent het dat ondernemers die 'ja' zeggen tegen de beschikking, acht maanden nadat ze die ontvingen, leeggedraaid moeten zijn. Daarna hebben zij nog eens zes maanden de tijd om de locatie te slopen.


Omdat de sloopcapaciteit in Nederland beperkt is, verwachten CoViVa en VNG daar tussen december 2020 en juni 2021 grote druk op. Helemaal nu de termijn waarop de beschikkingen worden verstuurd, is verlengd met dertien weken. Het gevolg van die druk zijn onevenredig hoge sloopkosten, geven CoViVa en VNG aan.

417 aanvragen erkend

Van de 502 bedrijven die zijn aangemeld voor de Srv, voldoen 417 aan de voorwaarden van de regeling. Ongeveer 80 procent van de aanvragers komt uit regio Zuid en 20 procent uit regio Oost. De beschikkingen zouden 15 april worden uitgegeven, maar doordat er meer aanvragen zijn dan verwacht, loopt het proces vertraging op.

De uitgifte van beschikkingen komt komende weken op gang. De bedrijven met de hoogste geurscore ontvangen als eerste een beschikking. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) dringt erop aan om alle aanvragers te informeren over het moment waarop ze hun beschikking kunnen verwachten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer