81+procent+aanmeldingen+sanering+varkenshouderij+komt+uit+Zuid
Nieuws
© Twan wiermans

81 procent aanmeldingen sanering varkenshouderij komt uit Zuid

Van de 503 varkensboeren die zich meldden voor Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) komt 81 procent uit concentratiegebied Zuid. Dat maakte het landbouwministerie bekend.

Vanuit Brabant, Limburg en Oost-Nederland (Gelderland, Overijssel en een deel van Utrecht) kwamen respectievelijk 305, 102 en 96 aanvragen binnen. De relatief grote interesse vanuit Noord-Brabant verbaast niet. Uit peilingen in diverse gemeenten in dat gebied kwam al eerder de grote belangstelling van varkenshouders voor de regeling naar voren.

Dat er relatief minder aanmeldingen zijn uit concentratiegebied Oost staat mogelijk in relatie met de vergoeding die een ondernemer krijgt voor het recht dat hij inlevert. Zo gaf Frank Steenbreker van Abab aan, bij het sluiten van de regeling, dat de vergoeding per recht in Oost van 52 euro voor klanten van Abab reden was om het bedrijf niet aan te melden voor de saneringsregeling.

Prijspeil

In zijn blog van januari schrijft Steenbreker: 'In het zuiden geldt een forse vergoeding van 151 euro per recht, wat direct een opwaarts effect geeft op het prijspeil van de rechten daar. In het oosten moeten de varkenshouders genoegen nemen met een prijs van 52 euro per recht. Een aanzienlijk verschil dat niet direct herkend wordt in de praktijk. Markt is één, uitwerking van de regeling is twee of andersom.'

De regeling ging 25 november 2019 open en sloot 15 januari 2010. Als een aanmelder voldoet aan de gestelde voorwaarden wordt er op basis van de geuroverlast een selectie gemaakt: varkenshouderijen met de hoogste geurscore maken de eerste aanspraak op de subsidie.

Toewijzing subsidie

Het streven is om varkenshouders die zich hebben aangemeld binnen dertien weken uitsluitsel te geven over de toewijzing van de subsidie. Bij deelname aan de regeling zullen die in het tweede kwartaal van 2020 beginnen met het afbouwen van de bedrijfslocatie. De verwachting is dat de regeling is overtekend en niet alle aanvragen kunnen worden gehonoreerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer