LTO Noord kritisch op Drents wolvenbeleid

LTO Noord is teleurgesteld in de opzet van het provinciaal Drents wolvenbeleid. Gedeputeerde Henk Jumelet maakte woensdag bekend dat 50.000 euro beschikbaar is voor preventieve maatregelen.

LTO+Noord+kritisch+op+Drents+wolvenbeleid
© Pixabay

Volgens regiobestuurder Jan Bloemerts van LTO Noord schiet dit budget ernstig tekort. 'Met zo'n bedrag begin je weinig. De rasters die schapenhouders willen plaatsen, zijn vele malen duurder.' Hij vindt het jammer dat tot nu toe niet veel is gedaan met de unanieme adviezen vanuit de de natuurbescherming en de landbouw. 'Die adviezen zijn niet uit de lucht gegrepen.' Hij doelt onder andere op de aanbeveling de wolven zo snel mogelijk te zenderen, zodat ze traceerbaar zijn.

De LTO-bestuurder vreest dat een wolvenpaar dat zich in Drenthe vestigt door gebrek aan voldoende wildaanbod haast wel gedwongen is uit te wijken naar landbouwdieren. 'De provincie gaat volgens mij nog te veel uit van de situatie op de Noord-Veluwe. Daar liggen grote omheinde terreinen van onder andere Defensie en is veel meer wildaanbod. In Drenthe moeten wolven het vooral doen met hazen, konijnen en reeën. Dan richten ze zich al snel op schapen.'

Zorgen

Gedeputeerde Jumelet zegt goed te hebben geluisterd naar de zorgen en behoeften die leven onder de schapenhouders. 'We begrijpen deze zorgen. Met dit bedrag komen we tegemoet aan de dringende vraag om financiële ondersteuning voor schapenhouders, die onder andere wolfwerende rasters willen aanschaffen.'

Provincie Drenthe wil op korte termijn een voorlopige gebiedscommissie installeren, ook zonder dat al sprake is van een erkende vestiging van de wolf. Deze commissie moet dan een voorlopersregeling ontwikkelen en kan schapenhouders adviseren over preventieve maatregelen. Ook mag zij aangeven waar de beschikbare gelden in de provincie worden ingezet om schapenhouders te helpen. Bloemerts zegt te hopen dat er in ieder geval een krachtige voorzitter komt die boven de partijen staat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer