Telers poten minder aardappelen

De coronacrisis zorgt ervoor dat Nederlandse akkerbouwers dit voorjaar naar schatting 5 tot 10 procent minder aardappelen poten dan oorspronkelijk gepland.

Telers+poten+minder+aardappelen
© Nieuwe Oogst

Uit een globale inventarisatie van Agrifirm blijkt dat vooral in het zuiden van Nederland op de lichtere gronden aardappeltelers hun areaal naar beneden bijstellen. Verkoopleider Jeroen Nijenhuis van de coöperatie vertelt dat telers met veel huurland en zonder eigen bewaring relatief gemakkelijk kiezen voor een ander gewas of afzien van de huur.

Nijenhuis schat dat de areaalkrimp op de lichtere gronden kan oplopen tot zo'n 5.000 hectare. Voor Flevoland blijft volgens hem de afname van het te poten areaal beperkt tot hooguit 500 hectare. En waarschijnlijk iets minder.


Akkerbouwmanager Paul Hooijman van Delphy bevestigt het beeld voor de kleigebieden. 'Er zijn bij ons ook wel klanten die twijfelen en eieren voor hun geld kiezen. Toch hebben akkerbouwers met een traditioneel bouwplan maar weinig alternatieven voor aardappelen.'

Een telersenquête van het Belgische aardappelinstituut PCA wijst uit dat het Vlaamse aardappelareaal met zo'n 5 procent daalt ten opzichte van 2019. Net als in Nederland stimuleren ook de verwerkers in België hun contracttelers om vastgelegde volumes te beperken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer