Online marktplaats verbindt boer en burger

Boeren met een boerderijwinkel, stalletje langs de weg, versautomaat of melktappunt kunnen zich sinds kort aanmelden op de website van Lekkerder bij de Boer. Op deze manier wil initiatiefnemer Thomas Siahaya de vindbaarheid voor consumenten vergroten.

Online+marktplaats+verbindt+boer+en+burger
© System Admin

Via het platform kunnen consumenten eenvoudig op een kaart zien waar in de buurt boerderijverkooppunten zijn. Naast een omschrijving van de winkel, vindt de consument informatie over het aanbod en de openingstijden.

Bovendien wordt met één druk op de knop de route naar het verkooppunt uitgestippeld. Zowel de eigenaar van de boerderijwinkel als mensen die een adresje weten, kunnen een boerderijwinkel aanmelden.

Online marktplaats

De Zeeuwse online strateeg en marketeer Siahaya is initiatiefnemer en aanjager van Lekkerder bij de Boer. 'Met deze online marktplaats voor boerderijwinkels in de buurt wil ik zoveel mogelijk mensen laten genieten van alle mooie producten die in de regio worden verbouwd. De boer is immers de hand die ons voedt. Die verdient het om loon naar werken te krijgen. Een eerlijke prijs voor de producten waar hij zoveel zorg en energie in steekt.'

Op deze manier kunnen we extra omzet creëren die we anders niet hadden gehad

Jan de Korte, eigenaar van boerderijwinkel Mariekerke in Meliskerke

Nieuw online platform Lekkerder bij de Boer brengt boer en burger dichter bij elkaar.
Nieuw online platform Lekkerder bij de Boer brengt boer en burger dichter bij elkaar. © Lekkerder bij de Boer

Siahaya is niet over één dag ijs gegaan. Zijn idee stamt uit 2016. Om te kijken of er sprake is van een behoefte, heeft Lekkerder bij de Boer meer dan twintig boeren en ruim honderd consumenten op Walcheren en Zuid-Beveland persoonlijk geïnterviewd. Daaruit kwam onder meer naar voren dat veel boeren worstelen met het vermarkten van hun producten.

Eerlijke prijs

Volgens Lekkerder bij de boer weten consumenten vaak niet van het bestaan van boerderijwinkels in hun buurt en wat het aanbod is. Bovendien is online de vindbaarheid van boerderijwinkels versnipperd en verre van compleet.

Lekkerder bij de Boer voorziet volgens Siahaya in een behoefte. 'De marges van boeren komen steeds meer onder druk te staan. De consument heeft geen idee waar zijn voedsel vandaan komt en hoe vers het is. Lekkerder bij de Boer brengt daar verandering in.'

Het platform moet boeren en burgers met elkaar gaan verbinden. Siahaya: 'Het kan dikwijls goedkoper dan in de supermarkt. Dat komt doordat sprake is van directe verkoop aan de consument en er daardoor geen schakels meer tussen zitten. Hierdoor krijgt de boer een eerlijke prijs voor zijn versproducten, draait hij meer omzet en heeft een hoger besteedbaar inkomen.'

Geen toeristen

Dat was ook de reden dat Jan de Korte van boerderijwinkel Mariekerke in Meliskerke deelneemt aan Lekkerder bij de boer. Hij werd als een van de eersten benaderd door Siahaya en dacht mee over de inrichting van het platform. 'Als ondernemers zijn wij altijd op zoek naar manieren om onze producten beter onder de aandacht te brengen van consumenten.'

Volgens de Zeeuwse ondernemer is dat in deze tijd belangrijker dan ooit. 'Vanwege de coronamaatregelen mag er geen toerist meer de provincie in. Dan is het des te belangrijker dat de eigen inwoners je weten te vinden.' De Korte vindt het een groot voordeel dat de website praktisch en simpel is ingericht en dat het goed te combineren is met de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij. 'Op deze manier kunnen we extra omzet creëren die we anders niet hadden gehad.'

Onderzoek

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen University & Research waren er in 2018 in Zeeland zo'n 250 boerderijwinkels. In Nederland waren dat er in hetzelfde jaar 3.160. Dat aantal steeg de afgelopen jaren alleen maar. Lekkerder bij de Boer springt in op deze groei en is naar eigen zeggen grenzeloos.

Het initiatief heeft weliswaar zijn roots in Zeeland, maar het is voor elke boer met een boerderijwinkel inzetbaar, waar hij ook gevestigd is. Daarnaast wordt het platform verder uitgebouwd, komt er een app en extra functionaliteiten om de consument en de boer nog beter te kunnen bedienen. 'Dit is nog maar het begin', verzekert Siahaya.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer