Boerderijwinkel is goede aanvulling op fruitteeltbedrijf

Fruitteeltbedrijf Van Damme in Heinkenszand opende dertien jaar geleden een boerderijwinkel met regioproducten als aanvulling op de fruitteelttak. Met andere appel- en perenrassen speelt het bedrijf in op nieuwe afzetmarkten.

Boerderijwinkel+is+goede+aanvulling+op+fruitteeltbedrijf
© Peter Urbanus

Arnold en Pauline van Damme telen 45 hectare fruit aan de Oudekamerseweg in Heinkenszand. Ze namen Fruitteeltbedrijf Van Damme in 2003 over van zijn vader, maar hij werkte er al sinds 1996 in maatschap. Bij het bedrijf is nog een sorteer- en koelhal te vinden.

Arnold van Damme sorteert en koelt niet alleen voor zijn eigen bedrijf, maar ook voor onder andere het fruitteeltbedrijf van zijn broer Bas in Waarde. Dankzij hun samenwerking konden ze in een vrachtwagen investeren.

Opvangbassin

Onlangs heeft Van Damme een opvangbassin laten aanleggen om daarin het neerslagoverschot in de winter te kunnen bufferen. Voldoende goed zoetwater is in dit deel van Zeeland schaars en het water uit de landbouwwaterleiding is prijzig. 'Nu loopt het overtollige zoetwater in de winter zo de zee in, terwijl we er straks weer naar snakken', verklaart hij. Het bassin is 3.000 kubieke meter groot.

Een eerlijk product met oog voor dierenwelzijn, daar hoort een eerlijke prijs bij

Arnold van Damme, fruitteler in Heinkenszand

Het opvangbassin waarin het neerslagoverschot in de winter wordt opgevangen.
Het opvangbassin waarin het neerslagoverschot in de winter wordt opgevangen. © Peter Urbanus

Daarnaast heeft de ondernemer geïnvesteerd in zonnepanelen. 'CO2-neutraal is ons streven, maar opslag van energie is nog een probleem. Voorlopig blijft subsidie nodig.'

Voedselveiligheid en leefomgeving

Het hoofddoel van Fruitteeltbedrijf Van Damme blijft het leveren van mooie, gezonde producten. 'We willen iets kunnen aanprijzen waar we volledig achterstaan. Daarnaast voldoen we aan het PlanetProof-keurmerk. Dat betekent dat we aan bepaalde eisen voldoen wat betreft voedselveiligheid en leefomgeving. Zo zetten we meer biologisch verantwoorde middelen in, zoals roofwantsen en oorwurmen', zegt de fruitteler.

'Gras in de paden tussen onze bomen is goed voor de huisvesting van natuurlijke vijanden van schadelijke organismen en helpt ook tegen schade door spatwater.'

Oost-Europa

De teelten van Elstar- en Jonagold-appels en Doyenné du Comice- en Conference-peren zijn nog zeker belangrijk voor het Zeeuwse fruitteeltbedrijf. Maar de afzet van de vrije rassen is soms moeilijk, zeker op moment dat er te veel aanbod is. Bovendien zijn de Oost-Europese landen in opkomst in deze markten en die kunnen goedkoper produceren dan Nederlandse fruitteeltbedrijven.

Om die reden is Van Damme gestart met conceptrassen als Kanzi- en Junami-appels en Migo-peren. 'Elk jaar komen er nieuwe rassen bij. We proberen daarbij ook aandacht te schenken aan duurzaamheid, al hebben we in de eerste plaats een goed product nodig. Soms heb je een prachtige appel, maar alles valt of staat met de afzet.'

Kanzi

De Kanzi-appel wordt geteeld in een gesloten systeem en hoofdzakelijk afgezet in Nederland, België en Duitsland. Het gaat om een kwaliteitsappel met een knapperige beet, een mooie blos en friszoete smaak, zo omschrijven de ontwikkelaars dit product. Alleen leden van Fruitmasters mogen dit appelras telen. Zo kunnen afzet en kwaliteit worden gestuurd en wordt een overaanbod voorkomen, is het uitgangspunt. Het bedrijf dat de appel heeft ontwikkeld, houdt alles in eigen beheer en wil vraag en aanbod zorgvuldig op elkaar afstemmen.

'Het is wel een lastige teelt, omdat deze appel vrij gevoelig is voor ziektes, maar het rendement is goed. Voorlopig is de vraag groter dan het aanbod', constateert Van Damme.

De Kanzi-appel wordt onder meer verkocht in de eigen boerderijwinkel. De winkel betekent een goede aanvulling op de omzet van het fruitteeltbedrijf, zeker als het daar een jaar minder goed gaat en om een gezin te onderhouden, zegt de Zeeuwse fruitteler.

Eerst stalletje langs de weg

Het begon dertien jaar geleden met een klein stalletje met eigen producten langs de weg. 'Een collega zei ons dat we met het oppervlak en de ruimte alles hadden voor de start van een boerderijwinkel. Na enige aarzeling hebben we toen de stap gezet, maar we hebben daar nog steeds geen spijt van.'

Pauline van Damme is de motor achter de winkel. 'Zij regelt de in- en verkoop en stuurt het personeel aan. Er is nu sprake van een flinke winkel. Het aanbod is behoorlijk compleet, van vlees, groenten en fruit tot streekproducten als Zeeuwse bieren en wijnen.'

Keurmerken

Van Damme benadrukt dat het geen budgetwinkel is. Het vlees komt deels uit de regio. Zo is er Zeeuws varkensvlees, dat voldoet aan het keurmerk Keten Duurzaam Varkensvlees. De kipproducten voldoen aan het landelijke keurmerk Gildehoen en zijn antibioticavrij. 'Met het oog op dierenwelzijn willen wij eerlijke producten verkopen. Daar hoort ook een eerlijke prijs bij', zegt de ondernemer.

Mond-tot-mondreclame is belangrijk. Daarnaast heeft de winkel een Facebookpagina en een website, die wordt bijgehouden door hun zoon en dochter.

Kanzi: kruising tussen Braeburn en Gala
De Kanzi-appel is een kruising tussen de Braeburn en Gala en is ontwikkeld door Fruitmasters uit Geldermalsen dat ook de afzet in eigen hand houdt. De appel heeft een rode kleur met crèmekleurig tot wit vruchtvlees. De eerste Kanzi-appels kunnen twee jaar na aanplant van de bomen worden geoogst en met zes jaar zijn de bomen pas volledig productief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer