Coronavirus+schokt+industrie+landbouwmachines
Nieuws
© Hendrik Begeman

Coronavirus schokt industrie landbouwmachines

De algemene bedrijfsklimaatindex voor de landbouwmachine-industrie in Europa is zo diep gedaald, dat die zich op het niveau bevindt van de financiële crisis van 2008.

De CEMA, de Europese organisatie van landbouwmachinefabrikanten, schrijft dit voor een belangrijk deel toe aan de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Dat blijkt uit de business barometer van april.

De algemene bedrijfsklimaatindex voor de landbouwmachinesector in Europa zag er al negatief uit. CEMA trok enkele maanden geleden echter de voorzichtige conclusie dat de problemen van relatief korte duur zouden zijn.

Grote impact

Sinds half maart hebben de ontwikkelingen rond het coronavirus grote impact. In de loop der tijd zijn de beperkingen toegenomen. Uit de CEMA-enquête blijkt dat de bezettingsgraad van de fabrieken sinds het coronavirus daalde. In vergelijking met de business barometer van vorige maand hebben de deelnemers hun omzetprognose voor het gehele jaar 2020 aanzienlijk verlaagd.

Uit de enquête blijkt dat 83 procent een afname van de omzet verwacht. In maart was dat 32 procent. Nu verwacht slechts 2 procent een omzetgroei, terwijl dat een maand eerder 18 procent was. In maart dacht de helft de omzet gelijk te kunnen houden, nu is dat 15 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer