Langzaam iets minder Piétrain in Duitsland

Met 93,6 procent van de inseminaties staat de Piétrain nog steeds fier op nummer 1 in Duitsland. Wel snoepen andere eindberen er langzaam wat vanaf en wordt groei belangrijker.

Langzaam+iets+minder+Pi%C3%A9train+in+Duitsland
© Henk Riswick

Louis Nieuwhuis, adviseur van onafhankelijke coöperatieve varkens-ki-organisatie GFS, kent de Duitse markt als zijn broekzak. De ki-organisatie heeft ruim tweeduizend eindberen van meerdere fokkerijorganisaties en levert jaarlijks 4 miljoen doses sperma.

Vanwege de aandacht voor groei had Nieuwhuis verwacht dat eindbeerrassen die een hogere groei vererven, sneller aan marktaandeel zouden winnen. 'In de eerste twee maanden van dit jaar steeg het aandeel Duroc van 2,6 naar 4,8 procent vergeleken met vorig jaar. Het aandeel Tempo en PIC337 steeg van 1,0 naar 1,6 procent. Deze tendens lijkt door te zetten.'

Meer indexpunten

Dat de Piétrain nummer 1 is in Duitsland, kan de adviseur wel verklaren. 'Je haalt met een Piétrain twee of drie indexpunten meer bij de AutoFOM-classificatie. Dat levert 4 tot 6 euro extra op per varken. Wel ligt er meer nadruk op groei om zo een hogere omzetsnelheid te halen.'

Bij de Piétrain-lijnen is de groei omhooggegaan met 30 tot 50 gram per dag, blijkt uit het nakomelingentestsysteem van GFS. Mede hierdoor heeft de PIC408G het grootste marktaandeel en groeit de belangstelling voor de German Piétrain Hector en Hypor Maxter.

Mager vleespercentage

'Ook kiest een deel van de varkenshouders voor uitbetalen op mager vleespercentage', zegt Nieuwhuis. 'Deze formule past beter bij Duroc. En soms levert een varkenshouder borgen naar een slachterij die voor worstproductie graag vettere varkens wil en de gelten naar een slachterij die op AutoFOM classificeert.'

Naast meer groei zullen meer spek en een betere bigvitaliteit van belang blijven bij de eindbeerkeuze en ook een ontwikkeling als lange staarten gaat meespelen. 'Daarom is het van belang dat er keuze blijft. Fokkerijorganisaties moeten voorkomen dat de eigenschappen van de eindberen te veel op elkaar gaan lijken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 4°
  85 %
Meer weer