Kamervragen+over+%27cowboygedrag%27+Noord%2DBrabant
Nieuws
© Dirk Hol

Kamervragen over 'cowboygedrag' Noord-Brabant

De Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) stellen Kamervragen over de handelswijze van de provincie Noord-Brabant bij de aankoop van stikstofruimte van melkveehouderijen.

De provincie heeft de stikstofruimte van veehouderijen opgekocht binnen en buiten Noord-Brabant, om de ontwikkeling van Logistiek Park Moerdijk te compenseren.

Uit stukken van de provincie Noord-Brabant blijkt dat er met zes veehouderijen een overeenkomst is gesloten. Daarbij gaat het om de koop van twee boerenbedrijven. En er zijn met vier veehouderijen afspraken gemaakt over het intrekken van vergunningen en het beëindigen van activiteiten. Van deze bedrijven liggen er twee in Noord-Brabant en vier in Noord-Holland, Zeeland en Drenthe.

Nog niet opengezet

In hun Kamervragen noemen Geurts en Dik-Faber de handelswijze van Noord-Brabant 'cowboygedrag'. Ze vragen aan landbouwminister Carola Schouten op basis van welke regelgeving de provincie dit kon doen, aangezien zij de mogelijkheid van extern salderen tussen sectoren nog niet heeft opengezet. Daarnaast willen de Kamerleden weten of er een afspraak is gemaakt tussen het kabinet en de provincie Noord-Brabant.

Het extern salderen was een van de voornaamste redenen voor de boerenprotesten van vorig jaar. Over de stikstofmaatregelen wordt nog steeds overleg gevoerd tussen het Landbouw Collectief en het kabinet. Voor woensdag 1 april staat weer een ontmoeting tussen de partijen gepland.

Lokale aanpak

In de gebiedsgerichte aanpak om Natura 2000-gebieden te versterken werd tot nu toe uitgegaan van een lokale aanpak. Dat Noord-Brabant naar stikstofruimte zoekt buiten de eigen provinciegrenzen strookt niet met dat uitgangspunt.

Geurts en Dik-Faber vragen zich ook af of die andere provincies de betreffende stikstofruimte zelf niet nodig hebben voor bijvoorbeeld de bouw van starterswoningen of het veiligstellen van werkgelegenheid. Ook willen ze weten hoe Noord-Brabant zorgt voor een goede invulling van de vrijkomende agrarische bebouwing.


Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer