Fors+meer+coronatests+dankzij+veterinaire+labs
Nieuws
© Hipra

Fors meer coronatests dankzij veterinaire labs

Overal in Europa bieden veterinaire laboratoria de helpende hand door humane monsters op corona te testen. In Nederland werken onder andere Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) mee.

Dinsdag gaf het ministerie van Volksgezondheid groen licht aan een aantal laboratoria om Covid-19-tests uit te voeren. De onderzoekscapaciteit moet daarmee van 4.000 tests per dag naar zo'n 17.500 tests in half april gaan. WBVR en GD nemen daarvan respectievelijk 1.500 en 2.000 tests voor hun rekening.

De inzet van veterinaire laboratoria gebeurt ook in andere EU-landen. Dat blijkt uit berichten van onder andere Boehringer Ingelheim en Hipra.

'Veel ervaring'

'Veterinaire laboratoria hebben veel ervaring met dit soort infecties en infectieroutes. En ze beschikken meestal over een grote capaciteit, omdat het bij veterinair onderzoek ook vaak om grote aantallen gaat', merkt Herman Prust van Hipra op.

De techniek van het onderzoek is hetzelfde als die wordt gebruikt bij het vaststellen van een dierziekte, geeft Prust aan. Alleen de gebruikte onderzoekskit is anders.

Het van oorsprong Spaanse Hipra bouwde twee jaar geleden in Amer (Catalonië) een nieuw laboratorium dat sinds vorige week ook coronatests uitvoert. Daarnaast worden de 3D-printers van het bedrijf ingezet voor het maken van koppelstukken, zodat twee patiënten tegelijk gebruik kunnen maken van een beademingsapparaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer