Fors meer coronatests dankzij veterinaire labs

Overal in Europa bieden veterinaire laboratoria de helpende hand door humane monsters op corona te testen. In Nederland werken onder andere Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) mee.

Fors+meer+coronatests+dankzij+veterinaire+labs
© Hipra

Dinsdag gaf het ministerie van Volksgezondheid groen licht aan een aantal laboratoria om Covid-19-tests uit te voeren. De onderzoekscapaciteit moet daarmee van 4.000 tests per dag naar zo'n 17.500 tests in half april gaan. WBVR en GD nemen daarvan respectievelijk 1.500 en 2.000 tests voor hun rekening.

De inzet van veterinaire laboratoria gebeurt ook in andere EU-landen. Dat blijkt uit berichten van onder andere Boehringer Ingelheim en Hipra.

'Veel ervaring'

'Veterinaire laboratoria hebben veel ervaring met dit soort infecties en infectieroutes. En ze beschikken meestal over een grote capaciteit, omdat het bij veterinair onderzoek ook vaak om grote aantallen gaat', merkt Herman Prust van Hipra op.

De techniek van het onderzoek is hetzelfde als die wordt gebruikt bij het vaststellen van een dierziekte, geeft Prust aan. Alleen de gebruikte onderzoekskit is anders.

Het van oorsprong Spaanse Hipra bouwde twee jaar geleden in Amer (Catalonië) een nieuw laboratorium dat sinds vorige week ook coronatests uitvoert. Daarnaast worden de 3D-printers van het bedrijf ingezet voor het maken van koppelstukken, zodat twee patiënten tegelijk gebruik kunnen maken van een beademingsapparaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer