Roep+om+snel+ingrijpen+Europese+Unie
Nieuws
© Europees Parlement

Roep om snel ingrijpen Europese Unie

Lidstaten van de Europese Unie (EU) schreeuwen om steunmaatregelen voor bedrijven die worden getroffen door de coronacrisis. De Europese Commissie is bereid aan deze vraag tegemoet te komen en heeft alvast 37 miljard euro gereserveerd.

EU-voorzitter Ursula von der Leyen maakte de reservering van het economische steunfonds bekend. Het geld is bedoeld voor onder meer de zorg, het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt. De 37 miljard euro stond overigens al in de EU-begroting voor regiobeleid. Het Europees Parlement is donderdag akkoord gegaan met het inzetten van deze ongebruikte fondsen en de inzet van het EU-Solidariteitsfonds dat eigenlijk voor natuurrampen is bedoeld. Voor Nederland is 25 miljoen euro beschikbaar.


De Europese Commissie heeft de regels voor het verlenen van staatssteun aan de primaire sector al versoepeld om te voorkomen dat deze bedrijven bankroet gaan door de coronacrisis. Boeren en tuinders ontvangen maximaal 100.000 euro steun per bedrijf. Voor bedrijven die actief zijn in de verwerking en afzet van landbouwproducten is de drempel opgetrokken naar 800.000 euro.

Snel meer maatregelen

Eurocommissaris Janusz Wojciechowski kondigde aan snel met meer maatregelen te komen. De Europese regeringsleiders zijn het nog niet eens over wat die maatregelen mogen kosten. Zij voerden donderdagavond overleg over de inzet van het Europese noodfonds ESM, dat een leencapaciteit van 410 miljard euro heeft.

Onder meer Italië en Frankrijk willen snel en zwaar geschut in stelling brengen waardoor de schulden fors zullen oplopen. Met name Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland houden die boot af. De regeringsleiders vragen de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden, binnen twee weken met een oplossing te komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer