Schone+zwanen+in+landbouwgebieden+uitgezet
Nieuws
© Twan Wiermans

Schone zwanen in landbouwgebieden uitgezet

LTO Noord is boos op de overheid die de eerste groepen zwanen vanuit de tijdelijke opvanglocatie Maeslantkering hebben vrijgelaten in landbouwgebieden.

Het gaat hier om zwanen die besmeurd waren geraakt met stookolie in de Rotterdamse Petroleumhaven. De landbouworganisatie pleitte er in een brief aan de provincie Zuid-Holland voor om de vogels vrij te laten op de plek waar ze ook zijn aangetroffen: in de haven.

Betreuren

De eerste keer nog werden de zwanen bij Oude-Tonge uitgezet, een naar het 'Protocol opvang diersoorten' oneigenlijke locatie. De landbouworganisatie betreurt het dat bij het selecteren van locaties door Staatsbosbeheer alleen is gekeken naar de randvoorwaarden voedselaanbod, waterkwaliteit, lage recreatiedruk en beperkt scheepvaartverkeer.

Het optreden van schade aan landbouwgewassen heeft bij deze locatiekeuze geen rol gespeeld. Ook de tweede gekozen locatie bij Numansdorp is volgens faunabestuurder Basjan Niemansverdriet 'bijzonder fout' gekozen. 'Ik voorzie een toename van de schade aan landbouwgewassen en meer werk voor de faunabeheereenheden om de populatie beheersbaar te houden', zegt hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer