Kritiek+op+inrichting+Meije
Nieuws
© Mike Schellart

Kritiek op inrichting Meije

Boeren maken zich zorgen over de natuurinrichtingsplannen in de Meijegraslanden bij Nieuwkoop. Volgens de ondernemers wil Natuurmonumenten meer natuur realiseren dan is afgesproken. Dat schrijft LTO Noord in een brief aan het provinciebestuur van Zuid-Holland.

De boeren stellen dat er zonder overleg met hen in het gebied 13 hectare extra blauwgras wordt toegevoegd. Dat heeft volgens LTO Noord verstrekkende gevolgen. De agrarische bedrijven worden volgens de organisatie door het stikstofgevoelige grasland ernstig belemmerd in hun ontwikkeling.

Bovendien worden zonder overleg natuurpakketten op graslanden rondom de rietmoerassen en het blauwgrasland gerealiseerd, schrijft LTO Noord. 'Wanneer volgens plan de peilen omhooggaan, kunnen deze percelen niet meer gebruikt worden voor weidegang. Zware natuurpakketten en een verhoogd waterpeil met een drooglegging van slechts 10 centimeter zullen in de praktijk betekenen dat een koe niet meer kan lopen op de betreffende graslanden. Daardoor zullen ze voor agrarisch gebruik ongeschikt worden.'


Natuurmonumenten wil niet op de inhoud van de brief reageren, laat een woordvoerder van de natuurorganisatie weten. 'We bespreken het eerst met onze partners en de omwonenden.'

Weer

 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 12°
  20 %
Meer weer