'Geen extra stikstofgevoelige natuur in Meije'

Het concept-inrichtingsplan van Natuurmonumenten voor de Meijegraslanden bevat meer stikstofgevoelige natuur dan verstandig is. Het gaat om circa 30 hectare nieuw Blauwgrasland.

%27Geen+extra+stikstofgevoelige+natuur+in+Meije%27
© Mike Schellart

Dat stellen de stichtingen Behoud Meijegraslanden, Werkgroep Meijebelangen en Buurtcomité Stichtse Meije in een brief aan provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en stuurgroep Gouwe-Wiericke.

De Meijegraslanden is een extensief agrarisch gebied met daarin acht veehouderijen dat grenst aan Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen. In het deelgebied C is 26 hectare nieuw Blauw Grasland ingetekend wat bekend staat als een stikstofgevoelig natuurdoeltype.

Blauwgrasland

'Extra blauwgrasland is funest voor bedrijven en activiteiten in het algemeen', vinden de briefschrijvers. 'In deze tijd waarin het PAS is vernietigd en bijna geen bedrijf in Nederland meer kan uitbreiden, is het onwenselijk dat er nog meer stikstofgevoelige natuur bij komt', stellen de organisaties. Het gaat om de 26 hectare die zes jaar geleden was afgesproken. 'Daarmee is destijds wel ingestemd, maar door voortschrijdend inzicht moet je concluderen dat we dit nu niet meer moeten willen met zijn allen.'

Door voortschrijdend inzicht moet je concluderen dat we dit niet moeten willen

Daarbij komt nog eens 4 extra hectare Blauwgrasland als nieuw gegeven op de kaart. Deze hectares waren niet vooraf afgesproken en liggen bovendien in een zoekgebied aan de zuidkant van de Meijegraslanden dicht tegen de rest van het agrarisch gebied aan, blijkt uit het inrichtingsplan.

Stikstofberekening

Het is beslist noodzakelijk dat vooraf met een stikstofberekening aangetoond wordt dat er geen nieuwe beperkingen zullen optreden voor de omliggende bedrijven, volgens de brief. Een ander punt waar de belangenclubs over struikelen, zijn de 'natuurbeheerpakketten' op agrarische bestemming, die Natuurmonumenten heeft gepland.

Dit betref kruiden- en faunarijk grasland, Vochtig Hooiland en Vochtig Weidevogelgrasland. De organisaties vrezen dat met dit beheer feitelijk meer natuur gaat ontstaan, wat te zijner tijd ook tot wijziging van de bestemming tot gevolg zal hebben, met nog meer en 'zwaardere' natuur tot gevolg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer