Vee+mag+blijven+grazen+in+plassengebied
Nieuws
© Bert Hartman

Vee mag blijven grazen in plassengebied

Percelen in het plassengebied rondom Kortenhoef, 's-Graveland en Loosdrecht mogen toch worden begraasd door koeien en schapen. Provincie Noord-Holland maakte onlangs bekend het taboe hierop weg te nemen, bij de omschakeling van agrarisch gebied naar natuur.

In totaal moet nog zo'n 800 hectare nieuwe natuur in het plassengebied worden ontwikkeld. De provincie ziet in dat dit begrazing en beweiding van bepaalde percelen niet in de weg staat.

Voorzitter Cor Veldhuisen van LTO Noord Gooi, Vecht en Amstelstreek is blij met dat inzicht. 'Er wordt van de sector een omschakeling verwacht richting de kringlooplandbouw. Daarbij kunnen we alle ruimte gebruiken.'

Groeiend verzet

In de dorpen in de regio groeide de afgelopen maanden het verzet tegen de plannen om het Natuurnetwerk Nederland uit te breiden. Met name de dreiging van onteigening door de provincie zorgde voor veel onrust. De weerstand leidde tot het oprichten van nieuwe verenigingen in De Weersloot, Ankeveen en Kortenhoef. Ook bij de bestaande De Ster (Loosdrecht) was boosheid. De bewoners voelden zich overvallen door de provinciale bestuurders in Haarlem.

Er wordt van de sector een omschakeling verwacht richting kringlooplandbouw, waarbij we alle ruimte kunnen gebruiken

Cor Veldhuis, voorzitter LTO Noord Gooi, Vecht en Amstelstreek

De hulp van Veldhuisen werd ook ingeschakeld. 'De meeste burgers zien die agrarisch beheerde percelen als natuur. En dat is het feitelijk ook, want intensieve landbouw is daar onmogelijk.' Veldhuisen hoopt daarom dat de provincie de iets hoger gelegen percelen niet bestemt voor natte natuur. 'Juist de afwisseling bepaalt de schoonheid van dat gebied. Daar profiteert ook de biodiversiteit van.'

Uitkoopregeling

De provincie wil de burger nu meer bij de invulling van de plannen betrekken, waarbij grondruil een belangrijk instrument wordt. Voor reguliere agrarische bedrijven wordt het steeds moeilijker in het gebied en voor degenen die willen stoppen is er een uitkoopregeling.

Verder zijn er vertrouwenspersonen die individuele ondernemers kunnen begeleiden bij het doorhakken van knopen, laat Veldhuisen weten. 'De een zal omschakelen naar meer boerenbeheer op natuurgrond, de ander zal zijn of haar heil elders zoeken. Zware besluiten, waar zo'n adviseur bij kan helpen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer