Provincie koopt bedrijf in Loosdrecht voor natuur

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben een veehouderijbedrijf van 19 hectare in Loosdrecht gekocht. De gronden zijn bedoeld voor natuurontwikkeling in de Oostelijk Vechtplassen.

Provincie+koopt+bedrijf+in+Loosdrecht+voor+natuur
© Koen van Wijk

Met de transactie is een bedrag van ruim 2 miljoen euro gemoeid. De gronden en gebouwen zijn verworven door een schadeloosstelling op basis van onteigening. De bewuste percelen liggen binnen het Natuur Netwerk Nederland.

De aankoop, die op vrijwillige basis plaatsvindt, maakt deel uit van gebiedsprogramma Oostelijke Vechtplassen. Het is van de eerste aankopen in het gebied, waarvan een deel van de percelen ook voor een kavelruil kan worden ingezet om nieuwe aankopen mogelijk te maken.

Kwaliteitsverbetering

In het gebiedsprogramma hebben ruim twintig overheden, bewoners- en natuurorganisaties en ondernemers de intentie uitgesproken om de komende tien jaar te werken aan een forse kwaliteitsverbetering voor natuur en landschap, recreatie en toerisme en de leefomgeving. Eén van de maatregelen betreft het aankopen van Natuurnetwerk Nederland (NNN) gronden.

Grondeigenaren in en om de Oostelijke Vechtplassen kwamen, op voorspraak van LTO Noord, vorig voorjaar een goede compensatieregeling overeen voor de ontwikkeling van 800 hectare nieuwe natuur in het gebied. Die werd vastgelegd in de nieuwe Grondstrategie van provincie Noord-Holland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer