Arbeidsvoorziening+grote+zorg+voor+zachtfruittelers
Nieuws
© Jan Bouwhuis

Arbeidsvoorziening grote zorg voor zachtfruittelers

In de fruitteelt staan vooral de telers van zachtfruit voor een grote uitdaging om tijdens de coronacrisis al het werk op hun bedrijven gedaan te krijgen.

Dit vertelt René Simons, hij heeft zelf een teeltbedrijf in het Brabantse Haaren en is namens de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) voorzitter van de klankbordgroep Arbeid. 'Ook bij ons staat het seizoen voor de deur met de teelt frambozen en bramen onder glas. De arbeidsbehoefte is zelfs groter dan normaal, omdat we vanwege de natte winter ook achterstand hebben opgelopen bij het onderhoud van onze gewassen.'

Volgens Simons hadden de meeste telers hun personeelsplanning tot voor enkele weken goed op orde. Nu lijkt het erop dat vooral veel Poolse seizoensmedewerkers die elk jaar in het voorjaar naar de bedrijven komen, noodgedwongen in eigen land moeten blijven, of juist snel terug zijn gegaan naar het eigen land.

Handjes missen

'De situatie rond de arbeidsvoorziening is zorgelijk voor een groot aantal bedrijven. We zullen de handjes missen en het wordt heel spannend of we al het werk gedaan krijgen', verklaart Simons.

Het doorschuiven van personeel vanuit andere sectoren ziet de NFO-bestuurder vooral als een tijdelijke oplossing. Via uitzendbureaus weet hij dat er al initiatieven zijn om mensen uit de sierteelt en boomkwekerij beschikbaar te krijgen voor bedrijven met zachtfruit.


Simons: 'Dat is mooi, maar het betekent wel dat we veel nieuwe medewerkers moeten inwerken en daarnaast ook moeten proberen om voor een deel andere afzetkanalen te vinden. Deze tijd vraagt veel van het ondernemerschap.'

Minder nijpend in appels en peren

Over de arbeidsbehoefte op bedrijven met appels en peren schat Simons in dat de situatie voorlopig minder nijpend is. 'Het snoeien en ook het sorteren van fruit gebeurt vaak over een langere periode en in de meeste gevallen zijn de mensen daarvoor op de bedrijven aanwezig. Pas later in het seizoen zal de werkdruk in het grootfruit geleidelijk toenemen.'

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer