Verhuizing+van+veldproeven+is+wake%2Dupcall
Column
© Persbureau Noordoost

Verhuizing van veldproeven is wake-upcall

Nederlandse innovatie in plantveredeling heeft ons land veel gebracht. Zo wordt wereldwijd maar liefst 40 procent van de groenten en fruit geteeld met Nederlandse zaden. Die innovatiekracht moeten we blijven stimuleren, zeker met het oog op uitdagingen als het wereldvoedselprobleem en klimaatverandering.

Ik ben ervan overtuigd dat nieuwe veredelingstechnieken een belangrijk instrument zijn in het oplossen van deze vraagstukken.

Er zijn verschillende nieuwe veredelingstechnieken die onder de strenge Europese wetgeving vallen voor genetisch gemodificeerde organismen (ggo's). Ggo's zijn, aldus de EU-definitie, organismen waarvan het genetisch materiaal op een manier is gewijzigd die in de natuur of met behulp van klassieke veredeling onmogelijk zou kunnen plaatsvinden.

Nieuwe veredelingstechnieken maken het mogelijk om op een snellere en meer efficiënte manier gewassen te kweken die niet te onderscheiden zijn van klassiek gekweekte organismen. Deze technieken maken gebruik van cisgenese, waarbij soorteigen genen worden gebruikt, of mutagenese, waarbij het genetisch materiaal van het gewas zelf wordt aangepast. Een versoepeling van de Europese ggo-wetgeving voor nieuwe veredelingstechnieken is dus op zijn plaats.

De huidige regels belemmeren Europese consumenten, wetenschappers en kleinere veredelingsbedrijven

Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD

De huidige ggo-regelgeving verslechtert namelijk de Europese concurrentiepositie. Terwijl de rest van de wereld deze technieken omarmt, is het hier bijna onmogelijk ze te gebruiken. Goedkeuringsprocedures duren lang en zijn ontzettend duur.

De huidige regels belemmeren Europese consumenten, wetenschappers en kleinere veredelingsbedrijven. Zo werd onlangs bekend dat het Nederlandse veredelingsbedrijf HZPC zijn veldproeven met nieuwe veredelingstechnieken naar Canada verhuist. Een groot gemis voor Nederland en de Europese Unie.

Al jaren probeer ik de Europese regelgeving rond ggo's te versoepelen. Binnen mijn politieke groep heb ik nu het mandaat gekregen om een aantal hoorzittingen rond dit thema te organiseren, waarbij ik verschillende wetenschappers uitnodig die de collega's meer inzicht geven in de werking en risico's van nieuwe veredelingstechnieken. Dit met als doel om fabels en feiten van elkaar te scheiden en vooroordelen weg te nemen.

De tijd dringt, want voor de zomer moet er een tekst liggen over nieuwe veredelingstechnieken waarmee een meerderheid van het Europees Parlement kan instemmen. Wordt vervolgd, dus.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer