Britten+verwachten+80%2E000+man+tekort+voor+oogst
Nieuws
© Niels de Vries

Britten verwachten 80.000 man tekort voor oogst

De Country Land and Business Association (CLA) in Groot-Brittannië verwacht een tekort van mogelijk 80.000 arbeidskrachten om de oogst te realiseren. De organisatie roept Britten op om op de boerderijen te komen werken om de oogst van dit jaar te redden. 'Er is een landleger van werknemers nodig om het land te voeden', stelt voorzitter Mark Bridgeman.

De organisatie roept de Britse regering op om mensen die hun baan hebben verloren aan te moedigen om in de landbouw te gaan werken. Personeelsleden in de landbouwsector zouden als 'sleutelfiguren' gezien moeten worden. Op deze manier kunnen levensvatbare bedrijven bovendien overleven.

Door reisbeperkingen en ziekte ontstaat een groot tekort aan tijdelijk personeel. Volgens landbouwvakblad FarmingUK kwam vorig jaar 98 procent van het oogstpersoneel van buiten het Verenigd Koninkrijk. Uit cijfers van de regering en de industrie blijkt dat er jaarlijks meer dan 60.000 seizoensarbeiders naar het Verenigd Koninkrijk komen om te oogsten.

Corona-uitbraak

De CLA verwacht dat 75 procent van deze werknemers het Verenigd Koninkrijk niet binnen zullen komen vanwege de corona-uitbraak en de daarbij behorende beperkingen van het vrije verkeer. Hierdoor is er een tekort van 45.000 seizoensarbeiders. Als daar een potentieel infectiepercentage van 20 procent bij wordt opgeteld door corona, kunnen nog eens 35.000 mensen minder beschikbaar zijn, berekent de CLA.

Volgens de CLA is haast geboden.De groentetelers beginnen al met de oogst, het lammerseizoen heeft zijn hoogtepunt bereikt en de oogst van zacht fruit, dat binnen een periode van 3 dagen moet worden geplukt, begint in april.

Aantrekkelijk werk

De CLA denkt dat het voor veel Britten, die nu plotseling zonder werk zitten, aantrekkelijk kan zijn om in de landbouw of voedselverwerkende sectoren te gaan werken. 'Er worden fatsoenlijke lonen geboden en het werk is gevarieerder dan men denkt.'

In Nederland maken boeren en tuinders zich ook zorgen over de beschikbaarheid van arbeid. Om die reden is LTO Arbeidskracht gestart met het initiatief 'Help ons oogsten'. Bent u op zoek naar extra personeel? Klik dan hier.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer