Kleine groep discussieert openhartig tijdens boerencafé

Ons Boerenerf in Nederweert-Eind vormde het decor voor de eerste editie van het boerencafé. Een informatieve avond waarin de agrarische sector centraal staat. Het is de bedoeling dat het boerencafé elke tweede woensdag plaatsvindt. Aad van Leeuwen van Ons Boerenerf was erbij.

Kleine+groep+discussieert+openhartig+tijdens+boerencaf%C3%A9
© Pixabay

De eerste keer dat een nieuw initiatief plaatsvindt kan best spannend zijn. Was dat nu ook zo?

'Spannend vond ik het wel een beetje, moet ik eerlijk toegeven. Je bent toch benieuwd hoeveel mensen er op zo'n eerste editie afkomen. Maar ook hoe de avond verloopt.'

Burgers en boeren zo breed mogelijk informeren over de ontwikkelingen binnen de agrarische sector, dat is belangrijk

Aad van Leeuwen van Ons Boerenerf

Hoe was de animo?

'Die was minder dan ik had gehoopt. Er zaten in totaal zo'n twintig belangstellenden in de zaal. Het zou goed kunnen dat dit te maken had met het nieuws rond het coronavirus. Een informatieavond die daags ervoor in Nederweert zou plaatsvinden, werd om die reden wel afgelast. Ik heb overigens heel even met de gedachte gespeeld om het boerencafé niet door te laten gaan vanwege het coronavirus, maar dat vond ik net iets te ver gaan.'

Met burgemeester Birgit Op de Laak van Nederweert hadden jullie meteen een prominente spreker in huis.

'Dat klopt! De burgemeester is onder meer ingegaan op het belang van de agrarische sector in met name Nederweert en de kracht van familiebedrijven. Die hebben volgens haar veel meer een gezicht dan de multinational in het dorp, waarvan je vaak niet eens weet wie er aan het hoofd staat. Bovendien is een familiebedrijf veel meer maatschappelijk betrokken dan een multinational, zo zegt de burgemeester.'

Hoe kijkt uzelf terug op het eerste boerencafé?

'Wat mij vooral opviel, was dat er die avond heel openhartig werd gediscussieerd. Ik denk dat dit kwam doordat de groep niet zo groot was. Dan voel je je vrijer om iets te vertellen en durf je ook eerder prangende vragen te stellen.'

Maar u hoopt wel dat er de volgende keer mensen komen?

'Zeker weten. Insteek van het boerencafé is per slot van rekening burgers en boeren zo breed mogelijk te informeren over de ontwikkelingen binnen de agrarische sector. In Nederweert, maar ook daarbuiten. Vandaar dat we elke maand een andere spreker hebben, die inhaakt op de actualiteit.

'De onderwerpen zijn heel divers. Het kan gaan over politiek en erfrecht, maar bijvoorbeeld ook over landbouwmachines. Waar het om gaat is de boer en de burger met elkaar in contact te brengen en dat is goed gelukt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer