%27Sta+open+voor+de+burger+uit+de+stad%27
Achtergrond
© Beemsterlant's Varken

'Sta open voor de burger uit de stad'

Tim van der Mark (25) heeft samen met zijn ouders een varkensbedrijf in de Beemster (NH). Hij probeert burgers naar zijn erf te trekken om verbinding te kunnen leggen. 'Ook in de steden is men altijd wel geïnteresseerd in de echte boer.'

Het varkensbedrijf van Van der Mark in Middenbeemster is elke dag open voor bezoekers. De boerderij heeft een zichtstal, waar belangstellenden zonder afspraak en gratis kunnen zien hoe de varkens leven. Op de website staat het complete verhaal van de onderneming gedetailleerd omschreven, terwijl Van der Mark via Facebook inzicht geeft in actuele zaken die spelen op de boerderij.

Het is die openheid die het bedrijf verder helpt, stelt de jonge boer die tevens bestuurslid is van Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). 'Vaak heb ik op de boerderij leuke gesprekken met burgers. Dat levert verschillende inzichten op die je weer verder brengen.'


Met het Beemsterlant's varken heeft de familie Van der Mark sinds 2004 een eigen concept. Het vlees wordt bij tientallen slagers in Noord-Holland verkocht en is uitgegroeid tot een bekend streekproduct.

'We organiseren daarnaast open dagen en ontvangen groepen. Op die manier proberen we juist de burger naar ons erf te trekken en ons verhaal te vertellen. We vertellen wat we doen, maar ook waarom we dat doen. Ik vind dat je als boer open moet staan voor burgers uit de stad en de stad zelf. Hun wereld moet je kunnen begrijpen dus ga erop uit en ga met ze in gesprek. Alleen op die manier kun je effectief verbinding leggen en gaan zij ook jouw wereld leren begrijpen.'

Waardering opzoeken

Van der Mark vindt dat boeren de waardering die ze zoeken, zelf moeten opzoeken. Dat kan met een streekproduct met een goed verhaal, maar er zijn andere manieren.
'Ga eens actief aan de gang met social media. Ook zijn er genoeg bijeenkomsten over landbouw die worden georganiseerd in de steden. Men is altijd wel geïnteresseerd in 'de echte boer'.'

De varkenshouder denkt dat het belangrijk is om volledig te staan achter wat je doet. 'Als je je moet verdedigen, doe je wat verkeerd. Wees trots op wat je doet en sta achter de dingen die je doet. Dan kun je het altijd uitleggen. En geloof me, hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker en leuker het wordt.'

• Bekijk meer over het thema Stad en platteland

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 10°
  50 %
Meer weer