'Mensen weten niet wat boeren doen'

Monique Ravenstijn (46) is Jumbo-ondernemer met winkels in het Zuid-Hollandse Heerhugowaard en Zwaagdijk. Zij vindt dat boeren veel meer een podium moeten pakken om te vertellen wat ze doen. 'Ze hebben een prachtig vak, neem mensen mee in dat verhaal.'

%27Mensen+weten+niet+wat+boeren+doen%27
© Fotostudio Wick Natzijl

In haar supermarkten geeft Ravenstijn dertig Noord-Hollandse boeren op structurele basis dat benodigde podium om hun producten te verkopen. En om hun verhaal achter hun waren te vertellen. Daarnaast organiseert ze via haar duurzaamheidsorganisatie Jeelink regelmatig boerenmarkten.

De oplossing om meer waardering te krijgen, is volgens de Jumbo-ondernemer niet ingewikkelder dan gewoon vertellen wat je doet. Openheid is belangrijk, meent Ravenstijn. 'Dan gaat er voor ons als consumenten een wereld open. Ontdoe je als boer van de illusie dat men wel weet wat je doet, want dat is niet zo. We missen de aansluiting met ons voedsel', stelt ze.


'Toen ik jong was, had je nog schooltuinen. Mijn kinderen hebben dat niet. Dat melk van een koe komt, weten ze wel. Maar er zijn maar weinig kinderen die weten dat een aardappel in de grond zit. Breng die schooltuinen terug, of laat kinderen uit steden en dorpen vaker op excursie gaan naar boerderijen. Dat vinden ze allemaal heel gaaf. En zo zijn er legio kanalen om dat verhaal te vertellen.'

Ravenstijn vindt dat boeren veel trotser mogen zijn op wat ze doen. Ze drukken zichzelf volgens haar soms te veel in de slachtofferrol. 'Al snap ik hun protesten hoor, ze komen op voor hun bedrijf. Trek het alleen niet te ver door, dan kun je de goodwill van de burger ook zo weer kwijtraken.'

Begrip kweken

Volgens de supermarktondernemer hebben boeren zelf de sleutel in handen om meer begrip te kweken. 'Ze hebben een prachtig vak. Neem mensen dan mee in dat verhaal. Vertel wat je doet en waarom. Ik krijg weleens de vraag waarom er plastic om de broccoli zit, dat is toch niet duurzaam? Als ik dan uitleg dat de broccoli zonder plastic na twee dagen weggegooid kan worden, gaat er een knop om.'

Het typeert volgens Ravenstijn de kloof die er is tussen boer en burger. 'Ik zie daarin een mooie taak weggelegd voor boeren en supermarkten samen. Boeren leveren het verhaal, wij bieden het podium.'

• Bekijk meer over het thema Stad en platteland

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer