Project+%27PlantValue%27+geeft+structuur+aan+plantverwaarding
Achtergrond
© Han Reindsen

Project 'PlantValue' geeft structuur aan plantverwaarding

Het project 'PlantValue' zorgt voor het faciliteren van nieuwe ideeën voor de verwaarding van planten. Na het beëindigen van het project zijn er geen concrete resultaten. Wel is een aanzet gegeven voor diverse vervolgprojecten.

'We kunnen een vliegtuig niet laten opstijgen zonder eerst te zorgen voor een landingsbaan.' Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) van Drenthe gebruikte deze beeldspraak vorige week tijdens de slotbijeenkomst van het project 'PlantValue' bij HLB in Wijster. Hij wilde daarmee aangeven dat verduurzamen in de landbouw alleen kan slagen met steun van goede verdienmodellen.


'Het zorgt voor draagvlak om de vergroening verder te helpen. Aan het ontwikkelen van ideeën daarvoor heeft PlantValue een mooie bijdrage geleverd', verklaart Jumelet. Het project 'PlantValue' startte twee jaar geleden met het doel de verwaarding van plantgerelateerde stoffen te faciliteren vanuit een actief consortium.

Opzet geslaagd

HLB en Louis Bolk Instituut en de bedrijven Bioclear earth, Ecostyle en Macrophylla stellen als initiatiefnemers dat de opzet van 'PlantValue' is geslaagd. Het POP3-project met steun van provincie Drenthe eindigt in de loop van dit jaar. Wel blijven de leden van het consortium betrokken bij vervolgprojecten.

Het is mooi dat al goede ideeën die zijn ontstaan, een vervolg krijgen

Janny Peltjes, directeur HLB

Het project 'PlantValue' richtte zich op het gebruik van plantstoffen voor medicinaal gebruik en voor toepassing als biociden. Verder is gekeken naar de verwaarding van reststromen, onder meer voor de verrijking van de bodem.

Compost

Compost Composities is een onderzoek dat vanuit 'PlantValue' is ontstaan. Hierin wordt vastgesteld in welke mate compost de bodemweerbaarheid kan versterken. Verder zijn proeven gepland om de plantbeschermende eigenschappen van gewassen als absintalsem, karwij, mosterd en brandnetel te testen. Hoog op de onderzoeksagenda staan de verdere verwaarding en mechanische oogst van tagetes.

Directeur Janny Peltjes van HLB is blij dat het consortium rond 'PlantValue' actief blijft. 'Het is mooi dat al goede ideeën die zijn ontstaan, een vervolg krijgen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
Meer weer