Aanslag van 8 miljoen euro voor Diergezondheidsfonds

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verstuurt deze week de facturen voor het Diergezondheidsfonds (DGF). Het gaat in totaal om bijna 8 miljoen euro. De aanslag is gebaseerd op het aantal varkens dat in 2019 is afgevoerd. Bij elke factuur zit een overzicht van de afvoermeldingen zoals geregistreerd in het I&R/VVL-systeem.

Aanslag+van+8+miljoen+euro+voor+Diergezondheidsfonds
© John Claessens

Met de 7.963.000 miljoen euro worden de vaste kosten gedekt van het DGF en een deel wordt gereserveerd. Dit is noodzakelijk om bij een uitbraak van bijvoorbeeld Klassieke varkenspest, Afrikaanse varkenspest, mond- en klauwzeer of de ziekte van Aujeszky snel tot uitbetaling aan getroffen varkenshouders over te kunnen gaan.

In 2019 is voor het eerst na vier jaar weer een bijdrage van varkenshouders gevraagd. In het fonds, dat voorheen werd gevuld vanuit een afdracht aan het productschap, zaten nog voldoende reserves en in die periode zijn er geen uitbraken van aangifteplichtige dierziekten geweest.

Verzekeringspremie

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) staat achter de afspraken die zijn vastgelegd in het DGF. De POV is partij in het convenant en praat dus mee over de hoogte van de heffingen en bewaakt de uitgaven vanuit het fonds. De varkenshouders betalen via de jaarlijkse heffing een soort van verzekeringspremie. De POV wil deze premie zo laag mogelijk houden.

Het nog verder verbeteren van de biosecurity en het verhogen van het preventieniveau om de risico's voor insleep van dierziekten te verlagen, zijn de beste verzekering daartoe. POV hoopt dat de DGF-bijdrage van de varkenshouders daardoor omlaag zou kunnen.

Evenwichtige verdeling

Ook heeft de POV met succes gepleit voor een evenwichtige verdeling van de kosten over de verschillende diercategorieën en bedrijfsvormen. Dat gebeurt nu op basis van een puntensysteem dat is gebaseerd op de toegevoegde waarde per schakel.

Een vleesvarken van een gesloten varkensbedrijf dat wordt afgevoerd naar de slachterij (of wordt geëxporteerd) is goed voor 10 punten. Maar is een varken al een keer verplaatst (en geregistreerd in het I&R/VVL-systeem) dan geldt een gecorrigeerd en lager tarief.

Roadmap wilde zwijnen

Onderhandelingen over het DGF 2020-2025 vonden in het voorjaar van 2019 plaats. De POV heeft ondertekend, op voorwaarde dat er actie moet worden ondernomen tegen de alsmaar uitdijende wildezwijnenstapel. In reactie daarop wordt er onder leiding van Jan Workamp gewerkt aan een Roadmap wilde zwijnen. De presentatie daarvan wordt in april verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer