Taskforce noemt behoud arbeidskracht cruciaal

De Taskforce Arbeid van LTO Nederland waarschuwt dat het beschikbaar houden van voldoende handen voor de oogst en teelt in de land- en tuinbouw prioriteit moet zijn.

Taskforce+noemt+behoud+arbeidskracht+cruciaal
© Twan Wiermans

Er wordt op dit moment een inventarisatie uitgevoerd onder agrarische werkgevers in verschillende landbouwsectoren om beter zicht te krijgen op de situatie. De signalen zijn zorgwekkend volgens de Taskforce, zeker nu verschillende Europese landen reisbeperkingen opleggen.

LTO heeft gisteren haar leden opgeroepen om de knelpunten in de personeelsbehoefte te delen. Via de Werkgeverslijn is daarvoor een formulier beschikbaar dat wordt gebruikt om de problemen te inventariseren en om agrarisch ondernemers, indien gewenst, in contact te brengen met bedrijven, platforms of organisaties die in hun personeelsbehoefte kunnen voorzien.

Platform voor matchen personeel

Op korte termijn heeft LTO een platform operationeel waar vraag en aanbod naar personeel kunnen worden gematcht. Ook de regionale LTO-organisaties staan in nauw contact met hun leden om vragen en problemen te inventariseren. Verder worden vanuit de vakgroepen en portefeuilles van LTO Nederland en de gelieerde organisaties, zoals Glastuinbouw Nederland, KAVB en NFO, signalen samengebracht.


Om te voorkomen dat verregaande problemen ontstaan, roept LTO Nederland het kabinet op om zich hard te blijven maken voor vrij verkeer van personen die betrokken zijn bij de voedselketen. Dat geldt voor de Nederlandse grenzen met buurlanden, maar ook voor andere Europese landen. Op dit moment gelden in verschillende landen reisbeperkingen.

Uitzondering arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten in vitale sectoren moeten daarvan zijn uitgezonderd, vindt LTO. Dat geldt bij uitstek voor medewerkers die betrokken zijn bij de productie en verwerking van voedsel. Er is binnen het overleg Taskforce Arbeid dagelijks intensief contact met alle land- en tuinbouwsectoren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer