GreenTachLab+Venlo+onderzoekt+innovatievragen+met+techniek
Achtergrond
© Kiempunt Limburg

GreenTachLab Venlo onderzoekt innovatievragen met techniek

Wat zijn manieren om de fijnstofuitstoot in de pluimveesector terug te dringen? Hoe kunnen we het kweken van insecten slimmer automatiseren? En wat bepaalt de omvang van een paprikaoogst? Het is een greep uit de vragen die bedrijven en instellingen neerleggen bij GreenTechLab, het kenniscentrum van Fontys Venlo.

GreenTechLab onderzoekt met medewerkers en studenten van uiteenlopende richtingen het vraagstuk en ontwikkelt technieken om de antwoorden te vinden.

'Wat me erg aansprak, was de toepassing van techniek op allerlei innovatievraagstukken van de sector', zegt manager Marcel Roosen van GreenTechLab. 'Inmiddels hebben we onze scope wel scherper weten te definiëren, want in het begin kregen we de vreemdste vragen. We zeggen nu: welk vraagstuk het ook is, het moet techniekgedreven zijn en het moet innovatiepotentieel hebben.'

Studenten hebben veel aandacht voor de vraagstukken van nu

Marcel Roosen, manager GreenTechLab

Samenwerkingsverband

Mede vanuit de aanscherping van de koers ontstaat in 2017 het initiatief 'Boer zoekt engineer', een samenwerkingsverband met Arvalis, gesteund door Keyport en Rabobank. Arvalis weet actuele en relevante vraagstukken aan de oppervlakte te krijgen en legt deze voor aan GreenTechLab.


Nieuwe technologieën waar nog een wereld te ontdekken valt, hebben de voorkeur, zoals Internet of Things, klimaataansturing bij gesloten kweek, robotica, artificial intelligence en deep learning/machine learning. Door de samenwerking weten steeds meer partijen het kenniscentrum te vinden en kunnen grotere projecten worden opgepakt.

Drie typen vragen

Roosen onderscheidt drie typen vragen: 'Kleine partijen zijn vaak op zoek naar slimmere manieren om een proces te organiseren. Middelgrote bedrijven hebben de basis staan, maar zoeken naar optimalisatie en kwaliteitsverbetering. Arbeidskracht besparen is vaak het doel. Grote partijen willen echt een kwaliteitsslag maken met de toepassing van nieuwe technologieën.'

Klein of groot, vaak zit er een latente behoefte onder een vraag. 'Als je een early facilitator of zelfs initiator wilt zijn zoals wij, dan is het zaak om die latente behoefte helder te krijgen en goed door te vragen. Dan kun je langer betrokken zijn en zien medewerkers en studenten meer de toegevoegde waarde van hun werk.'

Publiek-private samenwerkingen

Het liefst gaat de manager samen met de opdrachtgever een publiek-private samenwerkingen aan van 2,5 tot 3 jaar. 'Blijkt in de loop van het project dat er veel marktpotentieel is, dan gaan we strategische partners zoals engineersbureaus en maakbedrijven erbij betrekken. Die partnerships zijn hard nodig, want als GreenTechLab kunnen we niet zo onstuimig groeien als in het bedrijfsleven.'

Samenwerking met andere kennisinstellingen als HAS Hogeschool en Citaverde College verlopen soepel, vindt Roosen. 'Studenten hebben doorgaans veel aandacht voor de grote vraagstukken van nu. Thema's als duurzaamheid, circulariteit, het wereldvoedselvraagstuk: het leeft enorm', zegt hij.

Diverse invalshoeken

'Vanuit de International Exchange Office van Fontys trekt het bijvoorbeeld studenten uit Mexico en Zuid-Korea. Goed nieuws, want we willen dat elk vraagstuk vanuit diverse invalshoeken wordt bekeken om tot de beste oplossing te komen. Diversiteit in vakgebied en culturele achtergrond helpt om die verschillende brillen op te kunnen zetten.'

Nu de manager heeft gezien hoezeer multidisciplinair werken bijdraagt aan succes, wil hij daar nog een stap verder in gaan.

Hybride leeromgeving

'Ik zou graag een grote projectruimte willen creëren voor een hybride leeromgeving. Diverse kennisinstellingen en de opdrachtgever kunnen hier gezamenlijk projecten definiëren en uitvoeren. Iedereen is eigenaar. Er zijn een gezamenlijk proces en programma en we hebben een gedeelde governance. Ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken. De vraag is alleen nog wanneer.'

Roosen: 'De flow van dit project was perfect'
Marcel Roosen van GreenTechLab is trots op de artificial intelligencetoepassing, waarmee de paprikaoogst is te voorspellen. 'Het is een nieuwe techniek om afwijkingen van het gewas en mogelijke ziektes te signaleren', legt hij uit. Met de ontwikkelde software kunnen robots paprika's herkennen en tellen. Telers kunnen zo preciezer meten waar de rijpe paprika's hangen en om hoeveel exemplaren het gaat. 'De flow van dit project was perfect: de timing was goed, het gevraagde kennisniveau was voldoende ambitieus en we werkten samen met diverse universiteiten', zegt Roosen. 'Als de hypothese dan wordt geïmplementeerd en het blijkt echt te werken, is dat erg gaaf.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
 • Dinsdag
  12° / 9°
  30 %
Meer weer