Tulip+Trade+Event%3A+toekomst+van+de+tulp+centraal
Nieuws
© niels de vries

Tulip Trade Event: toekomst van de tulp centraal

Dertien tulpenbedrijven, verspreid over Noord- en Zuid-Holland, zetten half maart hun deuren open om het assortiment te tonen en teeltzaken te bespreken op de vijfde editie van het Tulip Trade Event.

Naast het showen van de handel staan nieuwe trends en ontwikkelingen centraal. En het van gedachten wisselen over de toekomst van de sector. Gedurende drie opeenvolgende dagen zijn lokale en buitenlandse bezoekers welkom om bij verschillende exporteurs rond te kijken.

In deze periode krijgen bezoekers een actueel beeld van de beschikbare handelspartners en de stand van zaken met betrekking tot de teelt. Zo poogt het Tulip Trade Event de exportpositie van Nederlandse tulpen te bevorderen, aldus het organiserend platform iBulb, een promotieorgaan voor de bloembollensector.

Tweekleurige variëteiten

Dit jaar kunnen bezoekers alles leren over de verschillende nieuwe tulpenrassen. Er is een mogelijkheid om de verschillen tussen groei in water en in de bodem waar te nemen en de trends in kleur en vorm te zien. Kwekers tonen ook gerelateerde producten, zoals bloembollen in potten.

Veredelaars in de tulpensector concentreren zich vooral op nieuwe rassen met verbeterde groei en meer bloemen. De laatste jaren heeft het assortiment de nodige veranderingen ondergaan om te kunnen reageren op een toenemende vraag naar een gevarieerder aanbod. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe dubbele tulpen en tweekleurige variëteiten.

Verminderde kwaliteit

Kwaliteit blijft een punt van zorg en de sector blijft streven naar verbetering. De export van tulpenbollen (droogverkoop) staat al jaren sterk onder druk. Dat komt deels door een verminderde kwaliteit en imago van bepaalde handelsbollen in het consumentenkanaal.

Anderzijds speelde de trend om de voorkeur te geven aan een 'gemakkelijke tuin', zonder veel groen. De laatste ontwikkeling lijkt geleidelijk te vervagen. Steeds meer consumenten beginnen het belang van groene tuinen te erkennen, wat leidt tot een verhoogde interesse in bloembollen.

140 jaar

Van woensdag 18 tot en met vrijdag 20 maart 2020 wordt het vakevenement voor de vijfde keer georganiseerd. De officiële opening van het Tulip Trade Event vindt op 18 maart plaats bij P. Nelis & zoon's, een bloembollenkwekerij en -handelaar in Heemstede. Kwekerij Nelis viert dit jaar zijn 140-jarig bestaan. De openingshandeling wordt verricht door voormalig autocoureur Robert Doornbos.

De dertien deelnemende bedrijven aan het vijfde Tulip Trade Event zijn P. Aker, Amsonia, Boots Flowerbulbs, Borst Bloembollen, BOT Flowerbulbs, Haakman Flowerbulbs, Jansen's Overseas, Holland Bulb Market, P. Nelis & zoon's, Nord Lommerse, C. Steenvoorden, VWS Flowerbulbs en Jan de Wit en Zonen.

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer