Tulp Roeska wint Tulpenprijs tijdens vaktentoonstelling

De enkele paarse Roeska, veredeld door Marax uit West-Friesland, gaat dit jaar door het leven als de meest veelbelovende nieuwe tulp van 2020.

Tulp+Roeska+wint+Tulpenprijs+tijdens+vaktentoonstelling
© Proeftuin Zwaagdijk

Dat bleek tijdens de vaktentoonstelling op Proeftuin Zwaagdijk, waar deze tulp de Interpolis Tulpenprijs 2020 in de wacht sleepte. Roeska werd gekozen uit tien bijzondere nieuwe rassen, waarvan de dubbele roze Double Twist (J.A. Borst Bloembollen) de derde plaats behaalde en de rood-witte enkele Crossover (Remarkable) de tweede plaats.

Voor de Interpolis Tulpenprijs worden tien nieuwe veelbelovende cultivars opgeplant en afgebroeid. 'Al gauw sprong één ras eruit', zegt juryvoorzitter Nico Hof. 'Een tulp met een mooie bladstand, een goede poot, een snelle groeier die goed lengte maakt. Een vroege broeier bovendien, eentje die mooi kleurt in de klok, wat in de handelsfase alleen maar positief is.'

Goede groeier

Veredelaars Mark Ruiter en Alex Vroling zijn in hun nopjes met de nieuwe Roeska. 'We verwachten er binnen één à twee jaar flinke aantallen van in het veilingaanbod. Roeska is een tulp, die wij in het vak 'hufterproof' noemen. Een goede groeier, die niet zweetgevoelig is en dus vroeg afbroeibaar. De bol kweekt goed. Hij zit goed in de huid. In de broeierij geeft hij van relatief lichte bolmaten al zware bloemen.'

Voorzitter Niels Kreuk van de Vaktentoonstelling Zwaagdijk toonde zich tijdens de prijsuitreiking tevreden met het verloop van deze vaktentoonstelling. 'Er zijn veel mensen gekomen om te kijken en te luisteren. We hebben mooie bijeenkomsten mogen meemaken. De Club van 100 wordt steeds groter en er is blijvende steun van sponsoren als Interpolis, de Rabobank, Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) en Hobaho. Hier staat dus een tevreden voorzitter.'

Leerlingen

Tijdens de prijsuitreiking was er ook aandacht voor de leerlingen van het Clusius College, die tijdens de vaktentoonstelling bloemwerken hadden verzorgd. Het mooiste bloemstuk bleek te zijn gemaakt door Ester van Splunter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer